Verden

Etiopia strammer 
grepet om homofile

HOMOFILI: Nok et land i Afrika er i ferd med å vedta en homofiendtlig lov. Homofile i Etiopia skal ikke kunne benådes i loven som skal stemmes over til uka.

Homofile og lesbiske protesterer mot Ugandas antihomolover. Seksuelt samkvem mellom homofile er forbudt i 38 land i Afrika. FOTO: BEN CURTIS/NTB SCANPIX
Publisert Sist oppdatert

Nasjonalforsamlingen i Etiopia ventes kommende uke å vedta en lov som setter homoseksualitet på en liste over «forbrytelser» som ikke kan benådes, melder nyhetsbyrået AP.

I Etiopia er seksuelt samkvem mellom likekjønnede ulovlig, med en strafferamme på opp til 15 år. Dersom homofil sex fører til at en person blir hivsmittet, kan fengsel på 25 år idømmes. Etiopias president pleier under det etiopiske nyttår å benåde tusenvis av fanger som soner dommer for ulike overtredelser. Etter den foreslåtte lovendringen vil dette ikke lenger gjelde visse dommer, deriblant person som soner straff for terrorisme - og også dem som soner straff for homofili.

Homofobi i Øst-Afrika

Rundt 80 land i verden kriminaliserer i dag seksuelt samkvem mellom personer av samme kjønn. De fleste av landene forbyr sex mellom menn, mens noen har spesifisert at forbudet også gjelder kvinner. 38 av disse landene ligger i Afrika, og de fleste av Etiopias naboland i Øst-Afrika har antihomofile lover.

Det er særlig Uganda som har fått internasjonal oppmerksomhet. For få uker siden ble en ny og strengere lov vedtatt, som blant annet at homofile risikerer fengsel på livstid dersom de praktiserer sin seksuelle legning. Da president Yoweri Museveni undertegnet loven, førte det til at Norge holdt tilbake 50 millioner kroner i bistand til Uganda. Museveni har beskyldt vestlige land for å drive med sosial imperialisme og forsøke å påføre afrikanske land sine sosiale verdier. Ugandiske menneskerettighetsorganisasjoner har fortalt om vilkårlige fengslinger og økt vold mot homofile og transpersoner etter at antihomoloven ble lansert. Men å være åpent homofil har lenge vært en risiko: den kjente homoaktivisten David Kato ble i 2010 drept i sitt eget hjem.

I Zimbabwe har president Robert Mugabe kalt homofili «ondskapsfullt».

Blir verre

Angrep på homofile i land sør for Sahara i Afrika har nådd et farlig nivå og bør stanses, konkluderte Amnesty International i en rapport i fjor. Myndighetene i flere land strammer i stadig større grad inn på lover som rammer homofile, noe som sender et giftig signal til homofile, slo organisasjonen fast.

Også i afrikanske land der homofilt samkvem ikke er forbudt, rammes homofile av fiendtlige handlinger og holdninger. Sør-Afrika er ett av landene som tillater homofilt samkvem, men der ble minst sju personer drept mellom juni og september 2012, ifølge Amnesty.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Powered by Labrador CMS