Innenriks

Ernas tøffe halvår

KOMMENTAR: Arbeidsledighet og oljeprisfall. Et elendig kommunevalg for Høyre og nesten regjeringskrise på statsbudsjettet. Dårlige meningsmålinger og samarbeidsproblemer med Frp. En utvannet samarbeidsavtale og surt forhold til KrF og Venstre. Dette har ikke vært et godt halvår for statsminister Erna Solberg.

Statsminister Erna Solberg (H) fotografert før sin halvårlige pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg i Oslo torsdag formiddag. FOTO: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix
Publisert Sist oppdatert

På sin avsluttende pressekonferanse torsdag omtalte hun halvåret som krevende og tøft. Statsministeren overdriver ikke. Det har jo ikke bare vært krevende for henne. Men krisene preger i mye større grad landene i Europa og resten av verden. Den økende terroren, krigene, flyktningkrisene og klimatrusselen har neppe vært større i etterkrigstida. Det føles som om etterkrigstida er i ferd med å bli avløst av en førkrigstid.

For nordmenn flest er det en trøst at Norge, ifølge FN, fortsatt er verdens beste land å bo i. Våre hjemlige problemer blir små i et større internasjonalt perspektiv. For statsministeren kan Norges plassering være god å ha med seg på skrytelista. Men det trekker ikke velgere. At vi har det best i verden, tar vi for gitt.

KOMMENTAR: It's the economy, stupid (Arne Strand)

Velgerne har i høst rømt fra Høyre og over til Frp. Grunnen er flyktningkrisen. Det må være å tungt å akseptere for Erna Solberg at velgerne har større tillit til regjeringspartner Frps asyl- og innvandringspolitikk, enn det de har til regjeringspartiet Høyre. Dette kan endre seg nå som Stortinget har samlet seg om et bredt asyl- og integreringsforlik, og Frps Sylvi Listhaug har fått et hovedansvar i regjeringen for å følge opp dette. Nå som Per Sandberg er blitt minister, burde det bli enklere for statsminister Solberg å få Frp til å spille på samme flyktninglag som regjeringen og stortingsflertallet. Uansett blir det heretter vanskeligere for Frp å profilere seg med populistiske asyl-utspill. Frp risikerer, for å si det slik, å bli et mer normalt regjeringsparti.

På pressekonferansen sa statsministeren at det viktigste for regjeringen framover blir å demme opp for stigende arbeidsledighet. Det er viktig for landet og for den enkelte. Arbeidsløshet er, og har alltid vært, vårt største samfunnsproblem. Det er også helt avgjørende for Høyres oppslutning. I motsetning til i asylpolitikken har Frp liten tillit i arbeidsmarkedspolitikken. Det lille Frp hadde av tillit, klarte arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) å fjerne. Derfor måtte han vekk.

Følg Dagsavisen påFacebook ogTwitter!

Inn på posten som arbeidsminister har det kommet en erfaren, men også lovende, dame fra Høyre, Anikken Hauglie. Det kan hjelpe på arbeidspolitikken og på Høyres oppslutning.

En oljepris på 40 dollar fatet har fått Statoil – selve gulvplanken i norsk næringsliv – til å skjelve. Skjelvet forplanter seg langs hele kysten og inn i landet. Når oljeprisen stuper, stiger ledighetstallene. Erna Solberg er sjanseløs overfor raset i oljeprisene. Hun kan derimot gjøre mye med konsekvensene av prisfallet. Norge står overfor den største økonomiske omstillingen siden oljealderen kom på begynnelsen av 1970-tallet. Landet må omstilles til et mer bærekraftig næringsliv. Fossil energi blir etter hvert historie. Fornybar energi må overta.

Ledighet, økonomisk omstilling og klima blir hovedsaker ved stortingsvalget i 2017. Statsminister Solbergs være eller ikke være, henger på om velgerne har tillit til at hennes regjering håndterer disse sakene på en god måte.

Powered by Labrador CMS