Verden

Erna møter forbildet Angela

TYSKLAND: På sitt første utenlandsbesøk som statsminister reiser Erna Solberg ikke uventet til Berlin. Angela Merkel tar seg tid til den norske statsministeren midt i egne regjeringsforhandlinger.

Tysklands kansler Angela Merkel tar imot Erna Solberg i Berlin i dag. FOTO: NTB SCANPIX
Publisert Sist oppdatert

Det første utenlandsbesøket som statsminister har viktig symbolsk betydning. Når Erna Solberg nå i dag møter den tyske kansleren Angela Merkel i Berlin følger hun i tradisjonen til forgjengerne Jens Stoltenberg og Kjell Magne Bondevik. Det er ikke tilfeldig.

- Hvilket land en ny statsminister velger for det første utenlandsbesøket, sender et viktig signal. Dette besøket signaliserer at Tyskland er en viktig partner for Norge. Tidligere reiste statsministrene først til Sverige, men det er Tyskland som er Europas viktigste land, sier Tyskland-kjenner Kate Hansen Bundt, generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité til Dagsavisen.

Men besøket viser også at Norge er viktig for Tyskland. Kansler Angela Merkel ble gjenvalgt for en tredje periode i september, men hun har fortsatt ikke greid å få en regjering på plass, og innspurten i regjeringsforhandlingene pågår for fullt nå. Likevel finner hun tid til å få besøk av Erna Solberg, påpeker Bundt.

- Merkel har ikke tatt imot noen EU-ledere siden hun ble gjenvalgt, men hun rydder plass for Solberg.

Bredt samarbeid

Det bilaterale samarbeidet og økonomi er sentrale temaer når de to statsministrene møtes til arbeidslunsj i Berlin i dag. Tyskland er Norges nest største handelspartner etter Sverige og Solberg skal også møte norsk næringsliv og gründere under oppholdet i Berlin.

Særlig er det tysk-norske samarbeidet på energifeltet viktig. Tyskland er Norges største gasskunde, og for Tyskland er Norge en viktig og sikker energileverandør ved siden av Russland. Norsk gass utgjør nær 30 prosent av gassen som konsumeres i det tyske markedet, og Statnett arbeider nå med en ny kraftkabel til Tyskland som etter planen skal være på plass innen 2018.

Men det tysk-norske samarbeidet er bredt. For Norge har veien til EU ofte gått om Berlin, understreker Bundt.

- Tyske politikere har brakt norske synspunkter videre til Brussel, sier hun.

Norge og Tyskland har også samarbeidet tett i krigen i Afghanistan. Og Norges samarbeid med - og kunnskap om - Russland, bidrar også til å gi innpass hos tyske politikere.

- I tillegg legger både Norge og Tyskland stor vekt på samarbeid gjennom multilaterale organisasjoner som FN. Småstaten Norge og stormakten Tyskland, med sin spesielle historie, deler oppfatningen om at vi ikke kan opptre alene, men trenger støtte fra andre land, sier Bundt.

Den britiske avisen The Financial Times kalte Erna Solberg Norges svar på Angela Merkel i en artikkel før valget i høst.

Forbilde

Det er mange likhetstrekk mellom de to: Solberg og Merkel er begge regjeringssjefer fra konservative partier, og begge vant stortingsvalg i september med god margin. Men mens Solberg er helt fersk i sjefsstolen, har Merkel nettopp tatt fatt på sin tredje periode som kansler. Solberg har tidligere sagt at hun ser på Merkel som en rollemodell.

- Angela Merkel er en hardtarbeidende politiker som har oppnådd gode resultater for Tyskland i en urolig tid i Europa. Hun er en politiker som blir lyttet til, og som er av stor betydning for resten av Europa, sier Solberg til NTB.

Men fellestrekkene går lenger, ifølge Financial Times: Solbergs vei til makten i år minner om Merkels seier over den sosialdemokratiske kansleren Gerhard Schröder i 2005. Akkurat som Jens Stoltenberg hadde Schröder sittet med makten i to perioder, og begge de sittende statsministrene var karismatiske ledere som var godt likt. I tillegg er både Solberg og Merkel «outsidere». Solberg kommer fra Bergen, mens norske statsministere flest kommer fra Oslo og Trøndelag. Merkel kommer fra Øst-Tyskland som har vært like sjeldent i tysk toppolitikk. Begge regjeringssjefene beskrives også som saklige, nøkterne og jordnære.

Angela Merkel og Jens Stoltenberg hadde et nært og godt samarbeid til tross for ulik politisk farge. Kate Hansen Bundt understreker at i internasjonale relasjoner er ikke personkjemi nødvendigvis avgjørende for samarbeidet.

- Merkel har vært her mange ganger, og virker genuint opptatt av og glad i Norge. Det nære samarbeidet mellom Tyskland og Norge avhenger ikke av hvem som er statsminister, sier hun.

iselin.moller@dagsavisen.no

mulige fotobyliner Merkel-bildet

FOTO: ERIC FEFERBERG / NTB SCANPIX

FOTO: FRANCOIS LENOIR / NTB SCANPIX

mulige fotobyliner Solberg-bildet

FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX

FOTO: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX

FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX

Powered by Labrador CMS