Innenriks

Eksplosjon i bruken av omvendt voldsalarm

Etter at reglene ble endret for at flere skulle få omvendt voldsalarm, har bruken mer enn tjuedoblet seg.

Flere skal få mulighet til å sone med en diskret fotlenke i stedet for bak lås og slå, foreslår regjeringen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Slik ser fotlenkene som brukes til omvendt voldsalarm ut.
Publisert Sist oppdatert

Siden loven ble endret i april, har minst 102 trusselutøvere blitt påsatt fotlenke. Det er nesten like mange som på de foregående elleve årene, skriver TV 2.

Lovendringen som gir utvidet adgang til å sette fotlenke på voldsutøvere ble framskyndet fra 1. juli til 8. april etter en drapsbølge i starten av året.

Av 71 aktive fotlenker, er det flest i Oslo (12) og Sørvest politidistrikt (11). I Vest politidistrikt har de fem aktive omvendte voldsalarmer.

– Heller en omvendt voldsalarm for mye, enn en for lite. Flere må be om det, sier seksjonsleder Tore Salvesen i Vest politidistrikt til kanalen.

I forslaget til statsbudsjettet for 2025 foreslår regjeringen at 46 millioner kroner skal gå til å øke bruken av omvendt voldsalarm.

Fotlenkene fungerer slik at dersom en med fotlenke krysser forbudssonen med en halvtimes avstand til fornærmede, får politiet varsel og kan vurdere utrykning.

Les også:Regnskap Norge-sjefen feirer ikke påbud om kontanter

Les også:Stoltenbergs Nato-erstatter med klar beskjed om Ukraina

Les også:Brenna vil styrke innsatsen mot æresvold

Powered by Labrador CMS