Innenriks

Ekspert: – Dataangrep kan svekke tilliten til myndighetene

DDoS-angrep rammet Politiet, PST og flere medier torsdag. Ekspert mener gjentatte angrep kan skape usikkerhet og svekke tilliten til myndighetene.

Portrett av Marte Høiby
– Isolert sett er ikke enkelthendelser som disse et stort problem, men mange slike og lignende angrep over tid vil kunne gi et signal om at vi er dårlig forberedt eller ikke har kapasitet til å møte cybertrusselen, sier seniorforsker ved forskningsinstituttet SINTEF, Marte Høiby.
Publisert Sist oppdatert

Torsdagens dataangrep var lite avansert og mest egnet til å skape oppmerksomhet, mener seniorforsker ved forskningsinstituttet SINTEF, Marte Høiby.

Hun forklarer at DDoS-angrep, det som på norsk heter tjenestenektangrep, er en av de aller vanligste formene for dataangrep.

– Det fungerer som en bombardering av inngangsporten til nettstedet, slik at kapasiteten sprenges. Konsekvensen er ofte at man ikke får tilgang, eller at den blir betydelig tregere i en periode, sier hun til Dagsavisen.

Omfattende dataangrep torsdag

Torsdag ble flere norske nettsider utsatt for dataangrep. Angrepet rammet blant andre Politiet og PST. Flere Schibsted-aviser og finn.no var utilgjengelige eller ustabile. Også medieselskapet Amedia merket angrepet.

– Angrepet mot PSTs eksterne nettside ble avsluttet i går kveld. I natt og i dag har det ikke vært registrert noe unormalt, sier kommunikasjonsrådgiver Eirik Veum til NRK.

Ikke gitt at statlige aktører står bak

Høiby mener det er sannsynlig at gårsdagens angrep henger sammen med hverandre, og at både politi og medier var tilsiktede mål.

– Dette er institusjoner som ønsker å ha stor tillit i befolkningen, og det er gjerne tillit som står på spill når slike angrep blir kjent. Dette kan skape usikkerhet, og lavere tro på at myndighetene har kontroll, forteller hun.

I og med at angrepsformen er lite avansert behøver det ikke å være statlige aktører som står bak, mener Høiby. Det vil uansett være vanskelig å slå fast, fordi også stater benytter private mellomaktører i cyberoperasjoner.

– Isolert sett er ikke enkelthendelser som disse et stort problem, men mange slike og lignende angrep over tid vil kunne gi et signal om at vi er dårlig forberedt eller ikke har kapasitet til å møte cybertrusselen, sier Høiby.

Politiets interne systemer ikke berørt

Politiet har bekreftet at de ble utsatt for DDOS-angrep som tok ned politiet.no i går.

– Konsekvensen var at politiets nettsider i en kortere periode var utilgjengelige for publikum. Innbyggerne kunne komme i kontakt med politiet på 02800 og 112 som vanlig, og politiet løste sine oppdrag og kommuniserte seg imellom som normalt, sier beredskapsdirektør Jørn Schjelderup i Politidirektoratet.

Han understreker at politiets operative systemer ikke var berørt.

– Forsøk på DDoS-angrep er relativt utbredt og noe mange aktører utsettes for med jevne mellomrom, sier han.

Powered by Labrador CMS