Innenriks
Eirik Jensen sier han har anmeldt flere personer hos Spesialenheten til Riksadsvokaten
Narko- og korrupsjonsdømte Eirik Jensen sier han har anmeldt flere personer hos Spesialenheten og andre sentrale tjenestemenn for grov uforstand i tjenesten.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Blant de Jensen sier han har anmeldt, er leder for etterforskningsavdeling Øst-Norge, Liv Øyen, og assisterende sjef Guro Glærum Kleppe, som også var aktor i saken mot Jensen.
Anmeldelsen skal være levert til Riksadvokaten.
– Det jeg gjør nå, er at jeg angriper et system. Systemet har en del sentrale aktører som sitter med ansvar. De som sitter med ansvaret, kan ikke etterforske seg selv, sier Jensen.
Elden presenterte meningsmåling i retten: – Flertallet blir ikke støtt av at Jensen er fri
– Begrenser mulighetene til forsvar
Jensen har sittet varetektsfengslet etter at han 19. juni ble dømt til 21 års fengsel for medvirkning til innførsel av hasj og grov korrupsjon i Borgarting lagmannsrett.
Torsdag ble han framstilt for fengsling i åtte nye uker, og det var da Jensen kom med påstandene om at flere aktører i saken er politianmeldt. Han brukte dette som argument mot videre fengsling.
– Jeg kommer til å jobbe tett med advokatene mine på dette og mener en fengsling uforholdsmessig begrenser mulighetene til å bygge opp mitt eget forsvar, forklarer Jensen.
Han mener at han kan dokumentere en rekke saksbehandlingsfeil i saken.
Representanter fra Spesialenheten som er til stede i fengslingsmøtet, virket ikke å være kjent med anmeldelsene, men Jensen sier de er levert inn til Riksadvokaten. Han hadde også med seg en kopi av anmeldelsene i retten, som han sier består av 15 punkter.
Hasjsmugling
Fengslingsmøtet åpnet med beskjed om at referatforbudet var opphevet. Dommen mot Jensen er anket til Høyesterett og er ennå ikke rettskraftig.
Spesialenheten ønsker nå å holde ham varetektsfengslet i ytterligere åtte uker og begrunner det med «allmennhetens rettsfølelse dersom han skulle være på frifot inntil en rettskraftig dom er på plass».
I dommen levnet retten liten tiltro til Jensens forklaringer og fant det bevist at han hjalp medtiltalte Gjermund Cappelen med å smugle store mengder hasj inn i Norge.
Cappelen ble dømt til 13 års fengsel.
Høyesterett skal i sin ankebehandling ta stilling saksbehandlingen og lovanvendelsen i dommen mot Jensen. Bevisvurderingen og skyldspørsmålet er i utgangspunktet endelig avgjort.
Fakta om Eirik Jensen
* Den tidligere politimannen Eirik Jensen ble i Oslo tingrett i september 2017 dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj.
* Hans medtiltalte Gjermund Cappelen ble dømt til 15 års fengsel for grov korrupsjon og innførsel av 16,7 tonn hasj. Cappelen ble tilkjent seks års strafferabatt.
* Jensen anket skyldspørsmålet, mens Cappelen anket straffutmålingen. Ankesaken startet i Borgarting lagmannsrett 28. august 2018 som den siste jurysaken i Norge.
* 28. januar 2019 fant juryen Eirik Jensen skyldig i grov korrupsjon, men frikjente ham for medvirkning til innførsel av hasj.
* Fagdommerne satte juryens kjennelse til side, noe som innebar at hele saken måtte opp til ny behandling.
* Den siste ankerunden startet i Borgarting lagmannsrett onsdag 6. november 2019. Saken ble ført etter ny ordning med meddomsrett med to fagdommere og fem meddommere.
* Aktoratet la ned påstand om at Eirik Jensen dømmes til 21 års fengsel, mens forsvarer John Christian Elden ba om full frifinnelse.
* Fredag 19. juni falt dommen i sal 250 i Oslo tinghus. Jensen ble dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av hasj. Cappelen ble dømt til 13 års fengsel.
* Dommen mot Jensen er anket til Høyesterett, som i ankebehandlingen skal ta stilling saksbehandlingen og lovanvendelsen i dommen. Bevisvurderingen og skyldspørsmålet er i utgangspunktet endelig avgjort. Det er kjent at også Cappelen vil anke til Høyesterett.
* Jensen har vært varetektsfengslet siden dommen falt. Torsdag 16. juli ble han framstilt for forlenget fengsling i Oslo tingrett. Spesialenheten ber om ytterligere åtte uker.
* Jensen opplyste i fengslingsmøtet at han har anmeldt flere personer hos Spesialenheten og andre sentrale tjenestemenn til Riksadvokaten for grov uforstand i tjenesten. Blant disse er lederen for etterforskningsavdeling Øst-Norge, Liv Øyen, og assisterende sjef Guro Glærum Kleppe, som også var aktor i rettssaken.