Nyheter
Dette er årets Gladmat-retter
Onsdag arrangeres matfestivalen Gladmat, og på menyen står noe for enhver smak.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Neste uke arrangeres Gladmatfestivalen for 21.året på rad. Også i år må de ulike utstillerne tilby pulikum en Gladmatrett til 40 kroner, og årets beste rett belønnes med en pris. Det vil være noe for enhver smak.
– Dersom man er glad i sjømat kan man stikke innom BAR Social Eating Stavanger og smake på hummer med marinert blomkål, krem av blomkål, og tørket sort oliven, servert på en tartelett av filodeig. Man kan også ta turen til Spiseriet sin stand og prøve rørt klippfisk fra Sunnmøre – servert med røkt Rørossmør, gressløk, pepperrot og silderogn, skriver Gladmaten i en pressmelding.
LES OGSÅ: Slik blir årets Gladmat
Søtt
Belgian Waffles, Choc & Berry skal tilby hvite sjokoladepanacotta med lakris, pasjonsfruktcoulis og bær til 40 kroner, mens La Fêves Gladmatrett er chocolate hot dog. Eventuelt kan man prøve seg på Egersund chokoladefabrik sin røykte kirsebærtrekonfekt, servert på karamellisert kyllingskinn og krydret med wasabi og ristede sorte sesamfrø.
LES OGSÅ: Den spiselige byfest blir røykfri
Tradisjonsrik mat
Noen publikummere ønsker mer tradisjonsrik mat da de besøker Gladmat. På MS Sandnes kan man nyte en skalldyrcocktail, før man prøver varmrøykt laks med potetsalat og sennepssaus hos Lygna, Salmon Tradition. Dersom man fortsatt har plass til dessert, kan man runde av med svele med hjemmelaget syltetøy hos Mor Sigfrid Bakst.
LES OGSÅ: Kos i Byparken
Spis på topprestaurantene for 40 kroner
– Mange av restaurantene våre tilbyr også Gladmatretter, som er en utmerket mulighet til å få små smakebiter av de ulike stedene. På Fisketorget kan du prøve «torsk med smak fra havet» med tangemulsjon, havsalat med smaker fra Brimse, sprø rug og gressløkvinaigrette. På Tango får du østers, pepperrot & agurk, mens nykommeren Sumo Restaurant byr på «Crispy Kojo». Det er en lun og sprø maki. En heftig vegetarmiks av avokado, agurk, paprika, shiitake, kremost & sprø wonton. Denne serveres varm, toppet med Sumomajo, skriver Gladmaten i pressemeldingen.
LES OGSÅ: 150 utstillere på årets Gladmatfestival
Årets Gladmatretter
Nedenfor kan man se et utdrag av noen av årets Gladmatretter. Dersom man ønsker å se en fullstenig liste kan man besøke Gladmat sine nettsider.
Almgaard Is: vaniljeiskrem med eple og ingefær
Arctic Mustard: Beiar bretten – wrap av vårt eget glutenfritt flatbrød, med sennepssaus og «Salten-salat»; som består av vår aioli, kræma geitost fra Beiarn, fersk vårløk og biter av røkt laks fra Saltenlaks.
Aronia Jæren: Aroniasaft utblanda med farris
Bad Boys BBQ: slow cooked whiskey barrel pulled pork slider
Bankers pizza: pizza sample
Bankers vafler: vaffel treat
BAR Social Eating Stavanger: hummer med marinert blomkål, krem av blomkål, og tørket sort oliven. Serveres på en tartelett av filodeig.
Beans on wheels -Coffee Bike: iced lakris mocha
Beito Ysteri: ostetallerken
Belgian Waffles, Choc & Berry: hvit sjokoladepanacotta med lakris, pasjonsfruktcoulis og bær
Bubble wrap: bubble Cup
Buddhist Bodhiyan Forening: phanaeng m/ris
Fish&Cow: «tataki» av okse indrefilet, røkt makrell og sprø rug
Fisketorget: «Torsk med smak fra havet» Tangemulsjon, havsalat med smaker fra Brimse,sprø rug, gressløk vinaigrette
Fjord og fjell-delikatesser
Fjåk sjokolade: en spesiel kake laget med vår egen sjokolade
Gaffel og karaffel: Slow Cooked svineribbe, asiatisk bbq saus, syltet rødkålsalat
Gards og bygdemat: hvalsnacks
Garlic Grater /Con Gusto: bruschetta
Godt og hjemmelaget: lefse og kaffe eller saft
Greek Food: mini grillplata
Pralin Sjokoladeverksted: hjemmelaget iskonfekt
Pølsebussen: bakt potet, pølse, pommes frites
Ricksha Pakistani Street Food: vegetarsamosa – toppes med tamarind saus og mint chutney / Bobble vaffel med Nutella
Rogaland catering: samosa
Ryfylke: varmrøykt laks med eple- og fennikelsalat servert med tortillachips og eplemost.
Sabi Sushi: Sabi Poké Bowl
Safteriet: Safteriets Slush
Senthai: Tom Kha Gai (Thailandsk kyllingsuppe)
Sibelia: LobNobs
Silk Road: Pakawra Samosa