Byhistorie
Det sammenrottede nattmannsselskap
Med svertede ansikter ranet Det sammenrottede nattmannsselskap gårder langs Oslofjorden. Kvinner kledte seg som menn og brukte gevær, og da de ble tatt i 1700 sprengte de seg ut av fangehullet på Akershus slott.
Sivert Nattmann sto bak flere hestetyverier, samtidig som han skjøt hestetyven Peder Prinsdal mot betaling. 1600-talls akvarell Landskap med rytter av Hendrik Verschuring.
Andreas Harvik, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Billedkunstsamlingene
Christianias nattmann Sivert Svendsen bodde på Nattmannshaugen hvor Pilestredet park er i dag. Her gravdes selvdøde dyr og kloakk ned. Nattmannen var sosialt utstøtt, men renholdsoppgavene sammen med å bistå bøddelen, var så viktige at kongen i 1685 stadfestet at nattmannen skulle behandles som ærlig. Likevel må nattmannen og hans familie ha blitt presset ut på siden av samfunnet.
Sivert Nattmann var hovedpersonen bak ran over store deler av oslofjordområdet. Det begynte med at folk klaget på at dyra forsvant og dukket opp som «selvdøde» hos nattmannen. Her var det mistenkelig mye kjøttmat. Da Christiania-borgeren Ola Halstensen sommeren 1697 klaget over en forsvunnen hest, lovet Sivert at den skulle komme til rette og at han skulle skyte tyven om nødvendig. Sivert visste nemlig at datteren Torborgs kjæreste, Peder Prinsdal, Tyve-Peder, hadde hesten. Sivert og sønnen Jokum forfulgte paret til Tønsberg, hvor de skjøt Peder og hugget av en finger som bevis. For det betalte amtsforvalteren dem lønn.
Tyveriraid
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP