Nyheter

- Det har vært utmattende

INNE: Det var en nervepirrende valgnatt for Per Olaf Lundteigen, men inn kom han som niende og siste representant fra Buskerud på utjevningsmandat. - Jeg får ingenting gratis, sier bonden fra Vestfossen.

Per Olaf Lundteigen innrømmer at valgkampen har tatt alt han har av krefter. FOTO: LARS WEST JOHNSEN

Årets valgkamp var spennende for mange av våre lokale politikere. Mest spennende var det for Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet.

Etter en lang valgnatt fikk han utjevningsmandatet som gir ham fire nye år på Stortinget.

Lundteigen er glad, men fryktelig sliten etter en krevende valgkamp.

- Jeg har jobbet knallhardt i fire år for å vise velgerne senterpartipolitikk og det har vært utmattende. Jeg får ingenting gratis og må jobbe for all oppmerksomhet. Jeg har 18 effektive timer på talerstolen på Stortinget. Jeg har deltatt i over 220 debatter. Det er ikke mange som forstår hvor mye innsats som ligger bak min stortingsplass, det har vært utrolig krevende psykisk, sier Lundteigen åpent og ærlig.

Motivert som aldri før

Som politiker har han markert seg med et kraftfullt engasjement, og med en politisk tunge som er skarp og hardtslående. Og når spørsmålet om hvilken politisk sak som blir viktigst de kommende fire årene på Stortinget, nøler han ikke et sekund.

- Nå skal jeg bruke tida mi på det som er viktigst. Den brutaliseringen av arbeidslivet vi er vitne til nå, samtidig som at forskjellene blant vanlige folk blir større, den må jeg ta tak i.

De jevnbyrdige forholdene mellom folk blir annerledes. Det skal jo være små forskjeller mellom arbeidsforhold, kjønn og distrikter. Nå er dette i ferd med å sprekke. Konfliktene øker, og da kan jeg ikke sitte stille og se på at det skjer, sier Lundteigen.

Oppriktig lei seg

Politikeren fra Vestfossen fortsetter å snakke om hvor lei seg han er for ungdommens syn på politikk og hvordan politikere skal jobbe. Denne uka var han med i Dagsnytt 18 på NRK, der han gikk til angrep på dagens unge som utdanner seg til å bli politikere.

- Å være politiker er ikke en jobb. Du er en ombudsmann og skal jobbe for folket. Du må skjønne samfunnet, du må ha kjent på kroppen hva det vil si å være ansatt med en leder over deg før du blir leder selv, sier han.

Enkelte i dag klamrer seg fast i politikerjobben med en naiv holdning om at du ikke trenger en bakgrunn fra arbeidslivet for å kunne gjøre en god jobb for folket, sier Lundteigen.

- Har din arbeidserfaring vært viktig for deg i ditt arbeid som folkevalgt?

- Jeg hadde aldri blitt stortingsrepresentant hvis det ikke var for min bakgrunn i arbeidslivet. Jeg hadde ikke klart å gjøre den jobben jeg gjør som folkevalgt nå om det ikke var for den bakgrunnen jeg har. Jeg hadde jo ikke hatt tillit hos velgerne, sier han.

Les også: Takvam roser Lundteigen

Nasjonalstaten

Lundteigen er alltid engasjert. Allikevel har denne valgkampen gjort noe med ham. Han har hentet de siste krefter nede i kjelleren, men engasjementet, etter å ha fått fornyet tillit av velgerne, er så stort at han allerede en uke etter valgkampslutt gyver løs på politiske saker som betyr mye for ham personlig. Og han er umulig å stoppe.

- Jeg klarer ikke å forstå det intense ønsket om fri flyt av arbeidskraft som gir oss urettferdig konkurranse. Jeg er en sterk tilhenger av nasjonalstaten og at vi skal ha styring og kontroll innenfor landegrensene. Det har vi ikke nå, tordner Lundteigen og fortsetter:

- Til og med Senterpartiet har ikke turt å ta denne kampen fordi vi var en del av regjeringen, som ser på fri flyt over landegrensene som noe positivt. Men nå håper jeg at Senterpartiet får en ny vår, der vi tør å være ærlige når noe ikke er på plass, sier han.

- Har du følt deg alene i politikken?

- Svaret på det er ja. Jeg føler meg veldig alene om mye. Samtidig vil jeg si at vi har fått en flokk mennesker som har festet seg til Buskerud Senterparti.

- Nå skal vi utvide den flokken av bevisste folk og jeg skal vise at de kan stole på meg, sier Lundteigen.

Kongens bord

Nå som den nye borgerlige regjeringen kommer, betyr det mest sannsynlig større utfordringer for landbruket, noe Lundteigen er smertelig klar over.

På spørsmål om bønder og landbruket generelt vil få det tøffere med en blå regjering, forteller han at synet på bønder i Norge ikke bestandig er veldig positivt.

Nå skal en ny regjering sette seg ned ved Kongens bord, og da er det neppe tilfeldig at Lundteigen drar opp kronprins Haakons uttalelse fra den gangen kronprinsen selv tråkket landbrukets slitere på føttene.

- Kronprinsen måtte slutte med gårdsdrift fordi det var så dårlig butikk å måtte betale for innleid arbeidskraft. Når han klarer å si at bøndene har det enklere enn ham fordi de kan gå i fjøset selv, så er det en holdning til bønder og gårdseiere som sjokkerer meg, sier Lundteigen og avslutter:

- Det er en grunn til at jeg har mista litt trua på monarkiet.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

PER OLAF
Lundteigen

Født 18. april 1953 i Vestfossen, Øvre Eiker. Norsk stortingspolitiker for Senterpartiet, som etter denne stortingsperioden vil ha 16 års erfaring fra tinget.

Gårdbruker med utdannelse som Agronom (cand.agric.) fra Norges landbrukshøgskole i 1977.

Vært medlem av Finanskomiteen over flere perioder, statssekretær for Odd Roger Enoksen og vært medlem av Arbeids- og sosialkomiteèn.

Ble for alvor kjent som EU-motstander i 1993, sammen med Anne Enger Lahnstein, da de begge skapte det etter hvert kjente begrepet «Annerledeslandet».

Powered by Labrador CMS