Innenriks

Derfor «hermer» vi etter USA

– USA er det kapitalistiske samfunnets moderskip, sier forfatter og litteraturforsker Janne Drangsholt, om hvorfor vi adopterer så mange amerikanske skikker.

Forfatter og førsteamanuensis i engelsk litteratur ved UiS, Janne Stigen Drangsholt.
Publisert Sist oppdatert

Torsdag denne uken er det Thanksgiving, etterfulgt av den store handledagen Black Friday – en dag nordmenn har trykket til brystet de siste årene, i likhet med flere andre dager, som Valentines Day og halloween.

– Helt siden andre verdenskrig har vi nok vært litt fascinert av USA, og de har hatt et veldig hardt grep om fantasien vår. Det er jo der mange av de fortellingene vi forholder oss til kommer fra, for eksempel gjennom filmindustrien. USA er på mange måter det kapitalistiske samfunnets moderskip, sier forfatter og førsteamanuensis i engelsk litteratur ved UiS, Janne Stigen Drangsholt.

– Vår fantasi og tanke om hvordan virkeligheten skal se ut dikteres delvis fortsatt av USA. En er jo skeptisk til USA, men samtidig er det noe der vi ikke helt klarer å stå imot. Det er jo litt problematisk at fortellinger fra USA, som for eksempel om den amerikanske drømmen, påvirker oss så mye. Særlig nå, når en ser hvor stor glipen faktisk er mellom fortellingen og hvordan USA egentlig ser ut. Egentlig burde vi vel fått oss et annet forbilde, sier hun.

Hei!
Du må ha eit aktivt abonnement for å lesa vidare.

2 måneder
20 kr

20,-

KJØP

Powered by Labrador CMS