Verden
Derfor gir fredsavtalen for Libya kun et tynt håp om fred
Helgas fredsmøte i Berlin lover våpenhvile og stans i våpeneksporten til Libya. Professor Knut S. Vikør mener det heller ikke denne gangen er særlig grunn til optimisme.
Opprørsgeneral Khalifa Haftar er på offensiven på bakken i Libya og forsøker å innta hovedstaden Tripoli der statsminister Sarraj styrer en svak regjering. Soldaten på bildet tilhører regjeringsvennlige styrker, mens det ødelagte militærkjøretøyet tilhører Haftars styrker, i fjor sommer.
Ismail Zetouni
Det var et topptungt lag som møttes i Berlin i helga for å bli enige om mulige løsninger på konflikten i Libya. I tillegg til de ledende krigførende partene deltok statsledere og regjeringssjefer fra elleve land involvert på begge sider i konflikten.
Da de dro derfra søndag kveld var det enighet om en våpenhvile. De utenlandske aktørene skal dessuten slutte å blande seg inn i konflikten og stanse eksport av våpen og soldater til de krigførende partene så lenge våpenhvilen er på plass.
Aldri før har så sentrale aktører blitt enige om så mye, skriver den tyske avisa Der Spiegel og kaller fredsmøtet et gjennombrudd for Libya. The New York Times mener møtet gir et glimt av håp.
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP