Nyheter
Debatt: I skyggen av Trump
Så sitter vi her, med uro i kroppen, og lurer på hvor det gikk galt. Hvordan kan en mann som Trump bli president i USA. En mann som sa han vil bygge en mur mot nabolandet Mexico.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
av Heidi Bjerga, Sandnes SV, og Marcela Molina, Stavanger SV
Er han inspirert av Norge, som bygger gjerde på Storskog. Et gjerde som skal hindre flyktninger å krysse grensen mellom Norge og Russland.
Storskog tok imot flyktninger og asylsøkere som kom på sykkel fra Russland i vinter. Da hadde flyktningene funnet en vei inn i landet vårt. Et land de tenkte ville ta imot dem som var på flukt fra krig, og som kunne gi dem et håp om ei framtid. De kom til oss på sykkel med alle eiendeler i lommen.
Kanskje han er inspirert av Israel som bygger mur for å stenge palestinerne ute fra jordene sine. Slik at Israel kan bygge boliger og dyrke jorden selv. Eller er det Ungarn sitt gjerde mot Serbia. For å hindre flyktningene å komme inn i landet. Som har gjort skogvoktere til flyktningjegere. Flyktninger som rømmer fra krig og et sønderbombet hjemland. Eller er det Bulgaria sitt 16 mil lange gjerde mot Tyrkia som har inspirert.
Jubelen etter Berlinmurens fall i 1989 har stilnet.
Uroen i kroppen gir seg ikke. Trump har sagt at han vil sende flyktningene tilbake til Syria. Han beskriver dem som en hær og har lovet at alle skal sendes tilbake om han bli president. I tillegg vil han deportere 11 millioner innvandrere som oppholder seg i USA.
Kanskje er han inspirert av Norge, som har den strengeste returpolitikken i Europa. Som har en minister som vurderer å bruke fotlenke på asylsøkere, og som mener situasjonen i Afghanistan er så trygg at asylsøkere kan sendes tilbake. Selv om både FNs høykommissær for flyktninger og Amnesty sier forholdene er blitt farligere så sendes også enslige mindreårige tilbake. Ikke nok med det, nå sendes også etiopiere tilbake til Etiopia. Selv om landet tidligere har nektet å ta imot statsborgere som blir tvangsutsendt. Til et land som ser på dem som terrorister fordi de tilhører opposisjonspartiet.
Det er et bredt asylforlik i Norge. Regjeringspartiene H og Frp, KrF, V, Ap og Sp er enige om et asylforlik. Er det derfor det er så stille?
Det kommer nesten ikke flyktninger til Norge lenger. Selv om det i 2015 var enighet om å ta imot 8000 syriske flyktninger. 3000 i 2016 og 3000 i 2017. Hittil i år har vi tatt imot 1500. Selv om krigen i Syria pågår for fullt. Og strømmen av flyktninger fortsetter. Trump vil sende de syriske flyktningene tilbake, mens vi lar være å ta imot dem.
Flyktningstrømmen har ikke stilnet. Fortsatt drukner flere tusen fordi de prøver å komme seg over Middelhavet i overfylte båter eller oppblåsbare joller. Vekk fra krig, med et håp om ei framtid. Det er tross alt over 60 millioner flyktninger i verden fortsatt. De trenger vår støtte.