Byhistorie
Dampkjøkkenet som ble felt på en gaffelbit
Grønland var ikke et sted det var lett å gå ut og spise på slutten av 1800-tallet. Derfor var det en begivenhet da strøket fikk sitt eget dampkjøkken i 1899. Men eventyret varte bare i litt over et år.
Dampkjøkkenets gjester nyter en flaske øl til maten.
Narve Skarpmoen/Nasjonalbiblioteket
Når man hører ordet “Dampkjøkken” i Kristiania-sammenheng, går tankene rett til torggata, der høy og lav fra 1852 kunne spise middag for en rimelig penge. Mange Kristianiaborgere bodde uten kjøkken, og skulle de ha annet enn brødmat måtte de altså spise eller handle ute. Dampkjøkken var en egen type spisested hvor maten skulle være billig og sunn, og hvor hele drifta skulle tjene gode formål. På 1890-tallet var det mange som etterlyste et eget dampkjøkken på Grønland. I 1899 kom det endelig.
Dampkjøkkenet på Grønland
Grønland hadde både torghandel og fiskehandlere som gikk i gatene og tilbød sin ferske makrell, men billige spisesteder var det skralere med. Riktignok hadde “man i Urtegaden Frelsesarmeens Dampkjøkken, men dette er … nærmest beregnet paa de Fattige”
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP