Verden

Colombia i fredssamtaler med tredje geriljagruppe

Mandag startet fredsforhandlingene mellom den colombianske regjeringen og en opprørsgruppe som brøt med Farc-geriljaen etter våpenhvileavtalen i 2016.

Venezuelas utenriksminister Yvan Gil tar Ivan Marquez i hånden i forkant av fredssamtalene mellom Colombias regjering og geriljagruppen Segunda Marquetalia. Sistnevnte er leder for geriljagruppen. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB
Venezuelas utenriksminister Yvan Gil tar Ivan Marquez i hånden i forkant av fredssamtalene mellom Colombias regjering og geriljagruppen Segunda Marquetalia. Sistnevnte er leder for geriljagruppen.
Publisert Sist oppdatert

Fredssamtalene med gruppen Segunda Marquetalia er de tredje i rekken under president Gustavo Petro. Gruppen har rundt 1600 medlemmer, ifølge militærkilder.

Petro har møtt mye motstand i forsøket på å ende seks tiår med konflikter mellom sikkerhetsstyrker, geriljagrupper, høyreradikale paramilitære grupper og narkotikakriminelle.

Detaljene rundt forhandlingene er knappe, men partene undertegnet en avtale i forrige måned der det sto at samtalene skulle fokusere på å «fremme demokratiske endringer og reformer for fred».

Les også:Han er soleklar favoritt til å ta over etter Støre (+)

Av og på

Før samtalene startet sa den colombianske hærsjefen, general Helder Giraldo, at det er en tilnærming når det gjelder å oppnå en våpenhvile.

Colombias regjering har siden 2022 vært fram og tilbake i samtaler med geriljagruppen ELN, som blant annet sto bak bortføringen av faren til Liverpool-fotballspilleren Luis Diaz i fjor.

I oktober i fjor begynte samtalene med EMC, en utbrytergruppe fra Farc. Gruppen har flere ganger brutt en våpenhvileavtale, og i april forlot over halvpartene av gruppens medlemmer fredssamtalene.

Økt vold

Menneskerettighetsgrupper anklager geriljagruppene i Colombia for å utnytte våpenhvileavtaler for å få mer innflytelse ved å ekspandere territoriet sitt og rekruttere flere medlemmer.

Ifølge en rapport fra Den internasjonale Røde Kors-komiteen publisert i april, har sammenstøt mellom væpnede grupper blitt kraftigere, og sivile betaler prisen for det.

Norge har sammen med flere andre land vært garantistland i forhandlinger mellom den colombianske regjeringen og geriljagruppa ELN, og også i forhandlingene som i 2016 munnet i fredsavtalen med Farc.

NRK erfarte tidligere i juni at Norge er støtteland også i fredsprosessen med Segunda Marquetalia.

Les også:Nav-forskere: Hovedgrunnen til uføreeksplosjonen blant unge (+)

Les også:SSB-utredning: Uføre bør ikke tjene mer (+)

Les også:Hit bør du ikke reise hvis du vil unngå hetebølge i sommer (+)


Powered by Labrador CMS