Innenriks

Byråden nekter å bøye av

BARNEHAGER: Etter en «parodisk høringsrunde», vil byråd Anniken Hauglie (H) fortsatt konkurranseutsette sju barnehager i Oslo.

Byråd Anniken Hauglis konkurranseutsetting har møtt veldig motstand, og nå er det heller ingen barnehageselskaper som vil være del av den, med ett mulig unntak. FOTO: HILDE UNOSEN
Publisert Sist oppdatert

Byrådens innstilling, som med all sannsynlig blir vedtatt av byrådet i neste uke, kommer ikke overraskende. Allerede 4. februar uttalte Hauglie til Dagsavisen at «vedtaket om konkurranseutsetting ligger fast.»

- Bortkastet tid

- Jeg mener at denne parodiske høringsrunden bare har kastet bort foreldrenes tid, sier foreldrerepresentant Eivind Volder Rutle i Asperud barnehage.

- Den understreker at foreldrenes innspill ikke har hatt noen betydning, og ser ut til kun å være gjort for å snike seg unna bruddet på barnehagelovens paragraf 4, fortsetter han.

Der heter det blant annet at «barnehageeieren skal sørge for at saker av viktighet forelegges foreldrerådet og samarbeidsutvalget».

Helt siden byrådet i Oslo fattet sitt vedtak 12. desember i fjor, har foreldre, barnehageansatte, eksperter og opposisjonspolitikere argumentert mot konkurranseutsettingen. Den eneste lille innrømmelsen byrådet så langt har kommet med, var å gi foreldre og ansatte muligheten til skriftlig å uttale seg om saken. Men ifølge Hauglie har ingen tungtveiende argumenter mot en konkurranseutsetting kommet på bordet.

- Byrådet opprettholder forslaget om hvilke barnehager som skal konkurranseutsettes, skriver hun derfor i en pressemelding.

Her argumenterer Hauglie også med at tilbudet i private barnehager ikke er dårligere enn i kommunale.

- Men dette handler jo om en tredje kategori barnehager, innvender Rutle.

Han minner om at alle private barnehager i dag får like mye i kommunalt tilskudd.

- Men poenget med konkurranseutsettingen er at tilbyderne skal underby hverandre, slik at kommunen sparer penger, påpeker Rutle.

Les også: Anbud kan ramme sårbare barn

Bare én igjen

Nå har også barnehagekjeden Espira trukket seg.

– Det er flere grunner til at vi ikke legger inn bud. Vi driver barnehager i 40 kommuner, men vi har ikke erfaring med å drive barnehager på den måten Oslo kommune her legger opp til, altså med å ta over bygg og personale for seks år av gangen, sier Jens Schei Hansen, kommunikasjonssjef hos Espira, til Dagsavisen.

– Noen av barnehagene hadde bygningsproblemer. De holdt ikke god nok standard. Vi har sett og vurdert alle sju, og konkludert med at det ikke var interessant. Aksjonen har i liten grad påvirket vår beslutning, men vi har selvsagt merket oss det store engasjementet fra foreldre, sier Hansen, og viser til foreldreaksjonen ved Asperud barnehage.

Dermed gjenstår bare Norlandia. Direktør Yngvar Tov Herbjørnssønn i barnehagedivisjonen i selskapet, vil så langt ikke kommentere «hvilke beslutninger vi har tatt eller ser ut til å ville ta.»

«På generalt grunnlag vil jeg imidlertid si at vi i et anbud vurderer gjeldende omstendigheter i den enkelte barnehage som del av vårt grunnlag for om vi mener å kunne få til en trygg og faglig barnehage - et godt tilbud til barn og foreldre», tilføyer Herbjørnssønn i en e-post til Dagsavisen.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Powered by Labrador CMS