Innenriks

Byggefirma svartelistet

ARBEIDSLIV: Statsbygg 
har svartelistet et byggefirma etter å ha avdekket skatte­rot i firmaet. 
Nå viser det seg at samme byggefirma også har utført oppdrag for Stortinget.

Stortinget nøyde seg med å sjekke faglige referanser da det skulle engasjere et byggefirma til å fikse på granitten på Løvebakken. Statsbyggs undersøkelser av samme firma førte til at det ble svartelistet.
Publisert Sist oppdatert

Det bekrefter Terje Olsen, avdelingssjef for drifts- og serviceavdelingen på Stortinget, overfor Dagsavisen.

- Det er snakk om to enkeltkjøp vedrørende rens av granitt og granittarbeider på Løvebakken utenfor Stortinget. Arbeidene ble utført i juni, forteller Olsen.

- Sjekket dere selskapet i forkant?

- Når vi inngår større kontrakter, undersøker vi selskapene grundigere. Det er vi forpliktet til. I dette tilfellet var det ikke snakk om noen kontrakt, men to mindre enkeltkjøp. Derfor undersøkte vi faglige referanser. De var gode og gjaldt arbeider utført ved Universitetet i Oslo, svarer Olsen.

Fikk lønna i kontanter

Arbeidene han viser til, var mur- og steinarbeid utført i forbindelse med oppussingen av juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo i fjor.

Det var nettopp i anledning disse arbeidene at Statsbygg fikk mistanke om at noe var galt, går det fram av en artikkel i NTL-Magasinets nettutgave.

Da et medlem av Norsk Tjenestemannslag (NTL) snakket med de rundt 15 spanske arbeiderne i firmaet, kom det fram at de ikke hadde fått lønnsslipper på flere måneder. Etter at Statsbygg engasjerte seg i saken, ble det også klart at arbeiderne fikk deler av lønna i kontanter.

- Når man betaler ut lønn i kontanter, går blålyset, sier Knut Farholm, rådgiver innen sikkerhet, helse og arbeidsmiljø i Statsbygg, til NTL-Magasinet.

Han mener å kunne konstatere at skatten som ble trukket fra arbeidernes lønninger, ikke ble innbetalt til skattemyndighetene.

Overfor NTL-Magasinet erkjenner daglig leder og styreleder i byggefirmaet at «vi ligger litt på etterskudd» med skatteinnbetalingene.

På spørsmål om firmaet hans forfalsket dokumentasjon som ble forelagt Statsbygg, svarer vedkommende: « Nei, det kjenner jeg for dårlig til» og henviser til et varamedlem i styret.

- Om Statsbygg mener lønns- og trekkoppgavene er falske, så detter jeg litt om. Da skjønner jeg ikke en dritt, sier varamedlemmet til NTL-Magasinet.

- Uakseptabelt

Dagsavisen har ikke lyktes i å komme i kontakt med byggefirmaet for ytterligere kommentarer. Statsbygg har uansett bestemt seg. Firmaet «kommer ikke inn på våre byggeplasser lenger», sier Farholm. Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg bekrefter overfor Dagsavisen at de bestemte seg for dette i august.

Dørene er nå i ferd med å lukke seg for byggefirmaet også på Stortinget.

- Hvis det som har kommet fram, viser seg å være riktig, kommer vi absolutt ikke til å bruke selskapet igjen. Det er ikke akseptabelt at leverandører ikke forholder seg til norske lover og regler, sier avdelingssjef Terje Olsen.

- Kommer dere til å undersøke om alt har gått riktig for seg i forbindelse med arbeidene som ble utført på Løvebakken?

- Det er det vanskelig for meg å kommentere nå. Vi vil sjekke saken, men jeg vet ikke om vi kommer til å forfølge den videre, svarer Olsen.

- Hvor kostbare var oppdragene selskapet utførte for Stortinget?

- De to oppdragene var på cirka 70.000 kroner samlet.

Forbundssekretær Ragnar Bøe Elgsaas i NTL mener det er ekstremt viktig at en så stor innkjøper av varer og tjenester som Staten, er opptatt av ryddige og ordnede forhold i selskapene man inngår kontrakter og avtaler med.

- Det er bekymringsfullt å se hvor mye som avdekkes. Samtidig vet vi at det også er mye som ikke avdekkes, sier Elgsaas.

I dag er han blant deltakerne når NTL inviterer til konferansen «Et kriminelt arbeidsliv? Hvordan bekjempe sosial dumping og svart økonomi».

Der vil Elgsaas oppfordre til et sterkere samarbeid mellom alle relevante etater for å få bukt med uvesenet.

- Både Arbeidstilsynet, Nav, Skatteetaten og politiet har viktige roller for å avdekke slik kriminalitet, men selv om vi ser anslag til samarbeid mellom etatene, er det ofte slik at man er mest opptatt av å oppnå egne resultater, sier Elgsaas.

Han er også opptatt av at de som ignorerer sine ansattes ve og vel, skal straffes hardt for dette.

I går ble det kjent at bemanningsselskapet NST i Haugesund har fått en mulkt på 500.000 kroner fra Arbeidstilsynet etter å ha betalt utenlandske arbeidere en lønn på ned mot 27 kroner i timen. Reaksjoner som dette er nødvendige, mener Elgsaas.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Powered by Labrador CMS