Nyheter
Bred oppslutning mot dumping av giftholdige muddermasser i Oslofjorden
Neptune Network arrangerte i samarbeid med foreningen Redd Hvalerskjærgården folkemøte om mudringsplanene ved innseilingen til Borg Havn onsdag kveld. Det engasjerte både politikere og innbyggere.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
De to miljøorganisasjonene hadde invitert alle de lokale partiene, samt Kystverket, Miljødirektoratet og ordførerne i de berørte kommunene, til et åpent folkemøte i Fredrikstad Bibliotek onsdag kveld.
Temaet var det omstridte mudringsprosjektet i kystleden utenfor Borg Havn, og planene om sjødeponi av giftholdige muddermasser. Også lokale fiskere, representanter for Natur og Ungdom og Norges Miljøvernforbund møtte opp for å få innsikt i hva miljøorganisasjonene hadde å si om prosjektet.
Jeg kommer til å kjempe den tiden jeg har igjen, mot at denne giften dumpes i Oslofjorden.
Knut Christian Hallan
– La det være helt klart, innledet Knut Christian Hallan fra Neptune Network.
– Vi er ikke imot mudringen av kystleden. Tvert imot, vi mener at det er fornuftig og nødvendig. Men det må gjøres på riktig måte, med den beste tilgjengelige teknologien, og alt giftmudderet må deponeres på land, sa Hallan, som også påpekte at han nå er blitt 75 år gammel og i likhet med flere av medlemmene i aktivistgruppa, ikke er frisk.
– Jeg kommer til å kjempe den tiden jeg har igjen, mot at denne giften dumpes i Oslofjorden, sa han.

Godt oppmøte
Folkemøtet er det tredje i rekken, og var godt besøkt – de frammøtte fylte en stor del av bibliotekets aula, som normalt har plass til rundt 300 personer.
Blant de som kom var SV-politiker Silje Louise Waters, Hannah Berg fra Rødt og Jonas Qvale fra Bymiljølista – og representanter fra alle disse partiene holdt innlegg der de jevnt over ga støtte til miljøorganisasjonene. Også Hvaler-ordfører Mona Vauger (Ap) hadde et innlegg, men hadde følgende kommentar til avisa:
– Det er ikke jeg som er viktig her, det er saken.
Til stede var også Are S. Grønsund fra organisasjonen Elv og Hav, som oppsummerte møtet slik på sin Facebook-profil i etterkant:
«Det er håp når vi har så mange dyktige og miljøengasjerte lokalpolitikere som i Fredrikstad og på Hvaler. Stor takk til arrangørene, SV-Silje, MDG-Gunhild, Rødt-Hannah og BYM-Jonas og alle andre for fine innlegg. Dessverre er det sånn at dette mudringsprosjektet bare blir verre og verre jo mer man hører om det. Heldigvis er det såpass far out at det mest sannsynlig aldri vil kunne gjennomføres slik man først hadde tenkt. Det går bare ikke!»

Må stå skulder til skulder
Neptune Network møtte også mannsterke opp denne kvelden. Med seg på sin side hadde de blant annet Frank Hugo Storelv – leder i Neptune Network, og ringreven Rune Haaland som startet Bellona i 1986 sammen med Frederic Hauge.
Også foreningen Redd Hvalerskjærgården holdt et innlegg, der leder Morten Sandberg fortalte hvordan de helt siden oppstarten i 2014 har avdekket det de mener er uregelmessigheter ved gjennomføringen av mudringen – sammenlignet med hvilke tillatelser som er gitt fra Miljødirektoratet.
– Den gangen fikk vi stanset prosjektet fordi vi fikk tatt bilder med helikopter, som viste at de ikke fulgte reguleringene, fortalte Sandberg.
Knut Christian Hallan er fornøyd med oppmøtet, og sier at det aller viktigste nå, er at folket viser at de også er imot sjødeponi i Oslofjorden.
– Nå må vi stå skulder til skulder fra svenskegrensen til Larkollen, for å vise at det ikke går an å bruke så gammeldagse metoder – og tillate sjødeponi av giftmasser – i 2023, sier han.
Neste møte om mudringen ved Borg Havn arrangeres på Rådhuset i Sarpsborg den 25. januar. Dit kommer også den kjente marinbiologen Pia Ve Dahlen.
Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen