Nyheter

Bråbrems? Derfor går skiltet hastighet rett fra 80 til 40 kilometer i timen

Har du reagert på at skiltet hastighet plutselig går fra 80 til 40 kilometer i timen?

– Nedtrapping av fartsgrenser skal ikke brukes, sier overingeniør Raymond B. Larsen i Viken fylkeskommune.
– Nedtrapping av fartsgrenser skal ikke brukes, sier overingeniør Raymond B. Larsen i Viken fylkeskommune.
Publisert Sist oppdatert

Tidligere ble nedjustering av hastighet skiltet trinnvis med 20 kilometer i timen av gangen.

– En gang i tiden var det krav om dette, men det er tatt bort i dagens regelverk. Nedtrapping av fartsgrenser skal ikke brukes, sier overingeniør Raymond B. Larsen, avdeling trafikksikkerhet og skiltforvaltning, Viken fylkeskommune.

Kan forvarsle

Alternativet til nedtrapping av hastigheten er skilt med ny fartsgrense og underskilt som viser avstand til endringen. Men ifølge overingeniør Larsen ikke noe som brukes automatisk:

– Ved større sprang i fartsgrense kan den lavere fartsgrensen forvarsles utenfor tettbygd strøk. Forvarsling av lavere fartsgrense brukes ikke i tettbygd strøk, forklarer han og legger til:

– Særskilte fartsgrenser utenfor tettbygd strøk kan forvarsles med underskilt 802 «Avstand». Forvarsling vurderes der det er dårlig sikt og fartsnivået er høyt.

Vurderer forvarsel i Skiptvet

Eksempelet som Dagsavisen har forelagt overingeniør Raymond B. Larsen viser fylkesvei 115 i Skiptvet kommune, Viken. Fra nord går trafikken nå rett fra 80 kilometer i timen til 40 kilometer i timen. Tidligere var dette en skiltet nedtrapping av hastigheten. Nå kommer overingeniøren i fylkeskommunen til å sjekke skiltingen på stedet:

– Vi vil vurdere om det er aktuelt å forvarsle fartsgrense 40 kilometer i timen fra nord, sier Raymond B. Larsen, som ofte får ulike spørsmål fra trafikanter i fylket:

– Samferdsel og trafikk er noe som engasjerer folk, og vi får veldig mange henvendelser. Det kan være alt fra vegvisning, fareskilt, retningsmarkeringer i kurve, fartsgrenser – opp eller ned og gangfelt.

Raymond B. Larsen, overingeniør Viken fylkeskommune, avdeling trafikksikkerhet og skiltforvaltning, seksjon sør.
Raymond B. Larsen, overingeniør Viken fylkeskommune, avdeling trafikksikkerhet og skiltforvaltning, seksjon sør.
Powered by Labrador CMS