Økonomi
Boligprisene synker: – Markedet er brukbart
Selv om prisene på boliger går ned, trekker sjeføkonomen fram «gladnyheter».

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Prisen på boliger i Norge fortsetter nedgangen, og Eiendom Norge venter at prisutviklingen i år vil ende rundt null.
– Boligprisene sank én prosent i oktober, noe som er en svak utvikling, selv om sesongjusteringen er svakt positiv. Sesongjusteringen har både i september og oktober blitt dratt betydelig opp av at utviklingen høsten 2022 var spesielt svak. Derfor må man nå legge mindre vekt på det sesongjusterte tallet, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.
Når det gjelder boligprisene i Stavanger, sank de med 2,9 prosent i oktober. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,8 prosent.
Stavanger har hatt en svakere sesongjustert utvikling sist måned sammenliknet med Oslo (+0,5 prosent), Bergen (-0,1 prosent) og Trondheim (-0,1 prosent). Hittil i år har boligprisene i Stavanger steget med 6,4 prosent, noe som er sterkere enn i Oslo (+2,9 prosent), Bergen (+2,8 prosent), og Trondheim (+0,9 prosent).
I oktober ble det solgt 423 boliger i Stavanger. Det er seks prosent færre sammenlignet med samme måned i 2022. Hittil i år er det solgt 4308 boliger, hvilket er 1,7 prosent flere sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.
Det ble lagt ut 420 boliger til salgs i Stavanger i oktober, noe som er drøyt 12 prosent færre enn samme måned i 2022. Hittil i år har det blitt lagt ut 4561 boliger til salgs. Det er 1,4 prosent færre i forhold til tilsvarende periode i fjor.
Gjennomsnittlig salgstid i Stavanger sist måned var 28 dager. Det er raskere enn landet for øvrig som hadde et snitt på 41 dager. Medianboligen i Stavanger koster nå kroner 3.880.000 kroner.
Renter, enkelt forklart
Les også: Flere trosser rentesjokk − og øker lånene sine
Mange usolgte boliger
Sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank synes de ferske tallene fra Eiendom Norge er spennende:
− Det nest viktigste tallet må du lete litt etter, nemlig prisutviklingen for de siste tolv månedene. Den er på minus 0,5 prosent, som er omtrent det samme som uendret. Vi ser også at det er regionale prisforskjeller: Kristiansand, Stavanger og Oslo har oppgang, mens det er nedgang spesielt i Tromsø, sier Knudsen.
− Gladnyheten, som er interessant, er at det fortsatt er bra med omsetning og solgte boliger. Markedet holder seg brukbart, fortsetter han.
Den negative siden er at det kommer flere boliger ut på markedet, ifølge sjeføkonomen.
− Det aller viktigste er jo å følge usolgte boliger, og hvordan ulike regioner utvikler seg. Antall boliger for salg er mye høyere enn i 2019, så vi nærmer oss veldig høye nivåer for antall boliger i markedet. I Stavanger og Kristiansand er det imidlertid færre usolgte boliger enn historisk gjennomsnitt.

Flere utfordringer
Sveinung Hetland, banksjef i Nordea Rogaland, påpeker at boligmarkedet er sterkt preget av renteøkningene.
− I Stavanger ser vi at de boligene som er godt vedlikeholdt og ligger i riktige områder, går bra. Det er imidlertid mer utfordrende med andre type boliger, og Nordeas økonomer venter et fortsatt trått marked med noe prisnedgang utover vinteren, sier Hetland.
− Gjennom året har vi hatt svært stor pågang for finansieringsbevis, men nå ser vi at det er noen færre som realiserer finansieringsbevisene. Vi opplever at kundene ønsker tettere rådgiving i låneprosessen, og at flere er mer bevisste på hvor stort lån de vil ta opp. Færre vil nå ha maksimalt lån, slik de fleste ønsket før.
Nordea ser videre at det er vanskeligere for mange å få solgt boligene sine. Salget tar lengre tid, og prisene må ofte justeres ned.
− Vi merker at det er mindre villighet til å sette seg i mellomfinansiering, og at flere nå avventer markedet og merker at rentene og kostnadene har betydelig mye høyere, sier Hetland.
Fortsatt er det høyt trykk på søknader om avdragsfrihet hos Nordea.
− En del søkere får avslag, fordi de ikke er innenfor myndighetenes krav om maksimalt 60 prosent belåning. Ofte gjelder dette yngre lånekunder med lite egenkapital i boligen. Vi mener at regjeringen nå bør endre utlånsforskriften, slik at bankene kan gi mer økonomisk spillerom også til disse, avslutter banksjefen.

Les også: Forkjøp-boom: − Kjekt for kjøper, kjip for selger