Nyheter
Boligprisene i Stavanger-regionen: Oppgang i april
Stavanger har hatt en svakere sesongjustert utvikling sist måned sammenliknet med Oslo, Trondheim, og Bergen.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Boligprisene i Stavanger steg med 1,1 prosent i april. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,2 prosent.
Stavanger har hatt en svakere sesongjustert utvikling i april sammenliknet med Oslo (+1,0 prosent), Trondheim (+1,0 prosent) og Bergen (+0,8 prosent).
Det viser ferske tall fra Eiendom Norge.
Hittil i år har boligprisene i Stavanger steget med 10,4 prosent. Det er sterkere enn i Bergen (+7,9 prosent), Oslo (+6,2 prosent), og Trondheim (+5,2 prosent).
Det har i april blitt solgt 355 boliger i Stavanger. Det er 16,9 prosent færre sammenlignet med samme måned i 2022. Hittil i år er det solgt 1584 boliger. Det er 1,9 prosent flere sammenlignet med tilsvarende periode i fjor
Det har i april blitt lagt ut 495 boliger til salgs i Stavanger, noe som er 12,2 prosent flere sammenlignet med samme måned i 2022. Hittil i år har det blitt lagt ut 1636 boliger til salgs. Det er 3,4 prosent færre sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.
Gjennomsnittlig salgstid i Stavanger sist måned var 35 dager. Det er raskere enn landet for øvrig som hadde et snitt på 40 dager.
Medianboligen i Stavanger koster nå kroner 3,800.000 millioner kroner.

Eiendomsmegler 1: – 2023 er «annerledesåret»
Laila Neverdahl, administrerende direktør i EiendomsMegler 1 SR-Eiendom, tror prisene vil fortsette å stige. Et godt arbeidsmarked og et lavt tilbud av boliger til salgs er hovedårsaken til at hun forventer fortsatt prisvekst.
– 2023 er «annerledesåret». Normalt skal rentehevingene gi prisfall på bolig, men selv om boliglånsrentene nærmer seg 5 prosent forventer vi i EiendomsMegler 1 SR-Eiendom at prisene vil fortsette å stige fram mot sommeren, sier Neverdahl om de nasjonale tallene.

– Stavanger er på vei inn i en «2009-2013»
– Markedet i Stavanger er raskt og det tar i snitt 34 dager å få solgt en bolig. Antall usolgte boliger er det laveste på 10 år.
– Normalen er at det legges ut et nokså stort antall boliger etter påske. Dette har delvis uteblitt i år. Vi ser at det selges like mange boliger som det legges ut. Dette er unormalt for denne årstiden og vil nok medføre at vi får lavt volum i markedet til over sommeren.
– Det er også et begrenset antall nye boliger i markedet, som gjør at vi er litt bekymret for det neste halvannet året. Samtidig har vi et godt arbeidsmarked i regionen, økt antall flyktninger fra Ukraina med umiddelbart behov for bolig og høye byggekostnader som gir begrenset boligproduksjon.
– Oppsummert tror vi Stavangerregionen er på vei inn i en periode som ligner på årene 2009-2013, der etterspørselen etter bolig var langt høyere enn tilbudet i markedet.
Merker pågangen
Den sterkeste utviklingen så langt i 2023 har Kristiansand og Stavanger og omegn med en oppgang på 10,8 og 10,4 prosent. Sveinung Hetland, banksjef i Nordea Rogaland, merker pågangen.
– Vi merker stor pågang fra kunder etter finansieringsbevis her i Rogaland. Det er høy aktivitet i alle områder i boligmarkedet, og etterspørselen etter bolig er fortsatt stor tross økte renter og levekostnader, sier Hetland.
Fra et stabilt høyt trykk gjennom vinteren på søknader om nye boliglån, har pågangen vært enda større etter påske, forteller Hetland.
– Dette tyder på at mange ønsker å være klare for et mulig vårslipp i markedet, etter mange måneder med svært lavt tilbud av boliger til salgs.

Førstegangskjøperne er mer forsiktige nå, ifølge Nordea.
– De mange renteøkningene og fortsatt høye boligpriser ser ut til å gå hardest ut over mulighetene for de unge til å komme seg inn i boligmarkedet, sier Hetland, som tenker følgende om tiden framover:
– Prisene holder seg høyt, og våre økonomer tror et eventuelt prisfall i boligmarkedet vil bli ganske beskjedent, med mellom 2 til 5 prosent ut året.
Opp én prosent nasjonalt
Boligprisene steg med 1 prosent i april 2023. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,7 prosent.
Så langt i år har boligprisene i Norge steget med 6,8 prosent.
Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 4 594 966 kroner ved utgangen av april.
– Boligprisene steg kraftig i april etter en sterk utvikling også i mars. I lys av at styringsrenten nå er kommet opp på det høyeste nivået siden 2008 er utviklingen oppsiktsvekkende. Boligmarkedet er mindre rentesensitivt enn mange trodde, også vi, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.
– Vi knytter utviklingen til at det er en sterk utvikling i norsk økonomi og et sterkt arbeidsmarked i kombinasjon med lettelsene i utlånsforskriften. Sistnevnte har gjort at vanlige boligkjøpere har fått tilbake kjøpekraft de mistet i høst, sier han. Det lave tilbudet av nye boliger fører til at flere må velge brukt.
– De siste månedene har den svake kronen preget nyhetsbildet. For reiselystne nordmenn og importerte konsumvarer er dette negativt. Men for eksportindustrien og reiselivsnæringen er dette positivt, og noe som vil styrke norsk økonomi og i andre omgang boligmarkedet, sier han.