Nyheter

Boligbrann i Svelvik: – Dessverre ikke noe håp om at noen har overlevd

To barn og to voksne er trolig omkommet etter at et bolighus på Berger i Svelvik brant ned til grunnen natt til mandag, opplyser politiet. Kommunens kriseteam er varslet.

En familie på fire er savnet etter brannen i Svelvik natt til mandag. Politiet har ikke håp om å finne overlevende i brannruinene.
En familie på fire er savnet etter brannen i Svelvik natt til mandag. Politiet har ikke håp om å finne overlevende i brannruinene.
Publisert Sist oppdatert

– Slik det ser ut er det dessverre ikke noe håp om at noen har overlevd brannen, sier politistasjonssjef ved Drammen politistasjon Øyvind Aas i en pressemelding like før klokken 10.30 mandag.

Da brannvesenet ankom stedet klokka 02.40, sto det flammer ut vinduet i første etasje.

Av de savnede er det to barn og to voksne. Drammensregionens brannvesen opplyser at familiefar i huset var en av deres ansatte.

– Det er med stor sorg vi har fått vite at en av våre kollegaer og hans familie er savnet etter brannen på Berger i natt. Våre tanker og varmeste medfølelse går til de pårørende og lokalsamfunnet, skriver brannvesenet på Facebook.

Mandag morgen jobbes det med etterslukking på branntomta.
Det ble en spesielt tung dag på jobb for brannmannskapet i Drammen, som måtte drive slukkearbeid i boligen der deres kollega var savnet.

Ivaretar medelever

Barna var begge elever ved Tømmerås skole i Svelvik, og skolen fikk mandag morgen bistand av helsepersonell i Drammen kommune for å håndtere situasjonen. Skolen sendte på morgenen ut en melding til foreldre der de informerte om hendelsen, og utover formiddagen ankommer stadig flere foreldre og henter barna fra skolen.

Et team fra Drammen legevakt gikk klasse til klasse for å snakke med elevene om det som har skjedd.

– Det er viktig at elevene klarer å bearbeide det som har skjedd. Noen elever har grått og vært synlig opprørte, mens andre er helt stive i ansiktet, og reagerer tilsynelatende ikke på det vi forteller. Da har vi tatt dem til sides, og får dem til å ringe foreldre og fortelle det som har skjedd. Det er en viktig del av å forstå og erkjenne hendelsen, sier lege Thilip Praba Prathapan ved Drammen legevakt.

Saken fortsetter under bildet

Lege Thilip Praba Prathapan var mandag morgen på Tømmerås skole, for å hjelpe medelever av de to savnede barna å bearbeide det som har skjedd.
Lege Thilip Praba Prathapan var mandag morgen på Tømmerås skole, for å hjelpe medelever av de to savnede barna å bearbeide det som har skjedd.

Sammenknyttet lokalsamfunn

Naboer på stedet er så dypt berørt av hendelsen, at de sliter med å uttrykke seg. Berger ligger ned mot Drammensfjorden, i den sørlige delen av Drammen kommune. Alle kjenner alle.

– Dette er en liten grend, der vi tar vare på hverandre, forteller en av naboene til Dagsavisen Fremtiden.

Sønnen hans hjalp til på branntomta i natt, og pleier nå brannsår på hendene.

Saken fortsetter under bildet.

Fire personer er ikke gjort rede for etter den voldsomme brannen på Sand i Drammen kommune.
På grunn av den enorme varmen har det mandag formiddag ikke vært mulig å foreta tekniske undersøkelser på branntomta.

Åpen kirke

Pårørende har blitt varslet om brannen, og noen av disse ankom utover formiddagen Svelvik kirke, der de ble møtt av sogneprest Audhild Kaarstad.

– Dette er en helt forferdelig tragedie. Mange er i sjokk, og blir gjerne numne, og klarer ikke å gjøre noe som helst. Det er en naturlig del av sorgprosessen, som vi må la gå sin gang, sier Kaarstad.

Kirken planlegger å holde dørene åpne til rundt klokken 20.00 mandag, men dette kan utvides ettersom behovet økes.

Saken fortsetter under bildet.

Sogneprest Audhild Kaarstad i Svelvik
Sogneprest Audhild Kaarstad i Svelvik kirke.

Har ikke søkt på branntomta

På grunn av den enorme varmen har det ikke vært mulig å gjøre tekniske undersøkelser på branntomta.

- Per nå er det ikke trygt for våre etterforskere lete etter spor. Det kan derfor fremdeles ta tid før vi kan si noe om brannårsaken, sier Aas.

Politiet meldte om brannen i en enebolig i Sandsveien i Svelvik i Drammen kommune klokken 2.27 natt til mandag. I 3.30-tiden opplyste politiet at det var en kraftig brann. To timer senere hadde huset brent ned. Politiet hadde da varslet Drammen kommunes kriseteam.

Saken fortsetter under bildet

Brann i enebolig i Svelvik, Drammen. Fire personer savnet
Brannmannskaper jobbet mandag morgen med etterslukking i ruinene av den nedbrente eneboligen på Berger i Svelvik,

Sjeldent

Nattens brann i Svelvik, hvor man frykter at fire omkom, kan være årets fjerde boligbrann som tar mer enn ett liv.

16. januar omkom fem i en hyttebrann på Andøy, bare en uke etter, 23. januar, omkom to i en brann i Ålesund og 11. juni omkom to i brann i Molde.

- Alle dødsbranner er dypt tragisk. Ingen skal dø i brann, det er visjonen til regjeringen, Stortinget og alle som jobber med brannvern. Nyheten om at en av våre kollegaer i Drammensregionens brannvesen IKS og hans familie er savnet etter brannen i natt river i våre hjerter. Vår dypeste medfølelse går til de pårørende og berørte, sier brannsjef Per Olav Pettersen i Vestfold Interkommunale Brannvesen IKS.

Foreløpige tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at 40 mennesker kan ha omkommet i dødsbranner i Norge til nå i år. Det er sjelden at én og samme brann tar mange liv. 2008 var et grusomt år, da omkom 17 i tre boligbranner.

- Hver dødsbrann ripper også opp i minnene til alle som har mistet noen i brann. Våre tanker går også til dem alle, - de er dessverre alt for mange, legger brannsjefen til.

Det er ikke klart hva som var årsaken til brannen i Svelvik. Selv om vi vet at fungerende røykvarsler reduserer risikoen for å dø i brann, er ikke alltid dette tilstrekkelig.

I analysen av 346 dødsbranner i perioden 2005 – 2014 fra RISE Fire Research går det fram at 47% av boligene hadde installert røykvarsler.

Brann kan føre til dødelig miljø i løpet tre minutter eller mindre. Kullosforgiftning er oftest dødsårsaken. Inventaret i dagens boliger er mer brennbart og brenner raskere enn noen gang.

Gode råd for økt brannsikkerhet

  • Gå for optiske røykvarslere. Boligbranner starter ofte som ulmebranner i møbler og elektrisk utstyr. En ulmebrann utvikler seg sakte og med mindre flammer. En optisk røykvarsler “ser” de litt større partiklene i den giftige røyken som dannes når en ulmebrann utvikler seg.
  • Oppfyll kravene til brannvarsling. Alle boliger skal ha brannalarmanlegg eller røykvarslere. Du må ha minst en røykvarsler i hver etasje. De skal være plassert slik at de kan oppdage og varsle om brann på kjøkken, i stua, sonen utenfor soverom og i sonen utenfor teknisk rom. Det kan ikke være dør mellom et rom som skal dekkes og rommet der røykvarsleren er plassert. Har du for eksempel åpen løsning vil en røykvarsler kunne dekke både kjøkken og stue. Hvis du har dør mellom, må du ha en røykvarsler i hvert av rommene.
  • Ha røykvarsler på soverom. Hvis det begynner å brenne i et lukket rom, vil det ta lang tid før en røykvarsler utenfor rommet reagerer. Derfor bør du sette opp røykvarslere i alle lukkede rom, for eksempel på barnerom og andre soverom.
  • Koble røykvarslerne sammen. Flere røykvarslere gir økt trygghet. Har du en bolig med mange rom eller flere etasjer bør du i tillegg koble røykvarslerne sammen (seriekoble). Når en røykvarsler går et sted, så går alle røykvarslerne samtidig. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje.

Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Powered by Labrador CMS