Nyheter

Bitende kulde rammer de firbeinte

Mens vi mennesker pakker oss godt inn når temperaturene stuper, er det mange dyr som sliter i kulden – og kanskje ikke overlever den.

Oppfordringen fra veterinærene er klar: Pass på hva slags mat kjæledyrene får i seg i julen. Foto: Heiko Junge / NTB
Dyrevelferdsloven fastslår at dyr ikke skal utsettes for «unødige påkjenninger og belastninger». Kulde kan være en stor påkjenning for dyr, og dyreeiere må passe ekstra godt på når det er kaldt ute, skriver NOAH.
Publisert Sist oppdatert

Sibirkulda beveger seg ned over landet. I Oslo vil vi kunne se – og kjenne – rekordlave temperaturer helt ned mot -24 grader, mens Sørlandet står med snø til halsen.

Dyr kan ikke forberede seg på denne sprengkulden og i Norge er det flere titalls tusen hjemløse dyr. Både viltlevende og husdyr kan bli hardt rammet av kulden, og hvis du finner eller oppdager et åpenbart sykt, skadet eller hjelpeløst dyr, har du hjelpe- og varslingsplikt.

Åshild Roaldset
Åshild Roaldset.

– Hvis man kjenner eieren, har man plikt til å kontakte dem, og ellers må man kontakte Mattilsynet. Når det gjelder ville dyr skal man kontakte kommunen eller politiet. Mattilsynet skal dekke kostnader ved nødhjelp til dyr, som er forfrosne og trenger mat og stell, sier Åshild Roaldset, veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge.

Katter uten hjem

De tamme dyrene er ifølge Roaldset stort sett ikke tilpasset det norske klimaet.

I 2022 var det om lag 87 prosent av de hjemløse dyrene som fikk hjelp av Dyrebeskyttelsen Norge, katter.

– Mange av de hjemløse kattene kommer til å dø, altså fryse eller sulte i hjel. Vi antar at dødeligheten blant hjemløse katter ligger på rundt 80 prosent i løpet av et år, og at de fleste dør på vinteren, sier hun.

I tillegg til å hjelpe og varsle, kan det generelt være lurt å sjekke under bilen før du kjører.

Katt som «klaprer». Foto: Shutterstock/NTB
Selv katter som er vant til å være ute, og har fått «vinterpels» vil fryse når temperaturen blir lav nok.

– Både katter og andre dyr liker å varme seg på biler, så de sitter kanskje i motorrommet eller ved hjulene. Derfor skal man også være litt forsiktig før man kjører. Sjekk under bilen, ha bilen stående litt på tomgang eller bank på den før du kjører, sier Roaldset.

NOAH oppfordrer videre til at man kontakter organisasjoner og frivillige, dersom man kjenner til et område hvor hjemløse katter gjerne oppholder seg. I mellomtiden kan man gi mat, frostfritt vann og varmekasser til kattene.

Sko og frakk

Det er ikke bare katten, som jo er et ørkendyr, som blir utfordret av sprengkulden.

– Alle kan få frostskader, til og med hunder som man tenker vanligvis er ganske robuste. De kan ha godt av å ha på seg både sko og frakk på de kaldeste dagene. På hunder er ører og kjønnsorganer mest utsatte, og hos katter er det ørene. Vi får inn katter med så store frostskader at deler av ørene faller av.

Bymiljøetaten understreker at sko er veldig viktig for hundepoter. Salt gjør snøen flytende ned til 12 minusgrader, og det betyr at hundepotene blir ekstremt nedkjølt og står i stor fare for å få frostskader.

– Vanligvis kan katten selv få bestemme om den vil ut eller inn. Men om man skal være borte en stund, og det er for kaldt, må man bare bestemme at nå skal den være inne. Man kan eventuelt lufte katten i bånd før og etter man drar på jobb, oppfordrer Roaldset.

Nordbykollen i Drammen er et flott sted å se fyrverkeriet fra byen, men har du hund, kan den bli redd av lyden, lyset og luktene. Da er det bedre å bli hjemme, der man kan skjerme sin firbeinte venn.
Veisalt kan tørke ut hundens poter som gjør at det lett kan danne seg sprekker.

Det kan bli lange dager innendørs for både hunder og katter.

– Det er viktig at de blir litt aktivisert. En hund eller en katt trenger fortsatt mosjon og stimuli selv om den er inne. Så gi hunden mental stimuli med litt belønningsbasert trening og lek litt med katten.

Ville dyr

De ville dyrene lever med vinteren hver eneste år, men mange av dem sliter imidlertid også i kulden og snø.

– Spesielt hjortevilt sliter veldig i den dype snøen som er i store deler av landet. Kombinasjonen av høy snø, som gjør det vanskelig å komme seg fram sammen med mindre tilgang på mat, kan ha fatale følger for hjortevilt, sier Roaldset.

For å hjelpe hjortevilt kan det ifølge Roaldset være en idé å rydde skogsveier.

RÅDYR: Har spredd seg over hele Norge på cirka 120 år. Foto: Shutterstock/NTB
Rådyr har spredd seg over hele Norge på cirka 120 år.

– Så har de et sted å være uten at de trekker ned til en traffikert bilvei, så det er fint hvis man har anledning til det. Det går også an å søke Mattilsynet om å få lov å fôre hjortevilt, det vil nok kunne redde en del. Ellers bør man sørge for ikke å forstyrre, hvis de får panikk og sjokk sliter de seg selv helt ut og kan dø av det. En del kommuner har innført båndtvang, men om man bor i en kommune der det ikke er båndtvang er det er fortsatt viktig å passe på at hunden ikke forstyrrer ville dyr.

Hjelp småfuglene

Fugler klarer seg til gjengjeld ofte veldig godt, så lenge de har tilgang til nok mat og har gode steder å gjemme seg.

– Å legge mat ut på fuglebrettet kan hjelpe småfuglene gjennom den verste kulden. Mange fuglearter er utrydningstruet, så det er også fint å holde kattene inne når de jakter mest, ved soloppgang og solnedgang. Vi må sørge for at vi innretter oss litt, så det ikke går ut over dyrene og forstyrrer de ville dyrene, sier Roaldset.

(LØRDAG) Foto: Paul Kleiven / NTB
Blåmeisene er små fugler som lever nær sultegrensen vinterstid.

Noen dyr klarer seg utmerket i kulden, men Roaldset tror likevel de færreste setter pris på det.

– Sel og isbjørn kan storkose seg i sterk kulde, for disse dyrene har et tykt spekklag, men jeg vil tro at de fleste dyr på fastlandet synes det blir litt for kaldt og at det er litt for lite tilgang til mat midt på vinteren.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Powered by Labrador CMS