Verden
Armenia og Aserbajdsjan enige om våpenhvile
Armenia og Aserbajdsjan er blitt enige om en våpenhvile i konflikten om Nagorno-Karabakh-regionen fra lørdag, opplyser Russlands utenriksminister.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Våpenhvilen trer i kraft klokken 12 lørdag. Ifølge en uttalelse fra partene skal våpenhvilen gjøre det mulig å utveksle døde og krigsfanger, og legge grunnlag for en varig fred.
Utenriksministrene fra de to landene har vært samlet til fredssamtaler i Moskva fredag og natt til lørdag.
Samtalene er blitt ledet av Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, som opplyser at det er kommet til enighet om en våpenhvile. Våpenhvilen trer i kraft midnatt natt til søndag lokal tid.
Ifølge Lavrov har partene også forpliktet seg til å gå i gang med grundige diplomatiske forhandlinger for å hindre nye krigshandlinger.
Brøt ut kamper
Samtalene i Moskva er de første på høyt nivå etter at det for nesten to uker siden brøt ut harde kamper mellom Aserbajdsjan og armenske separatister.
Aserbajdsjans president Ilham Alijev sa før møtet i Moskva kom i gang at dette var Armenias siste mulighet til å unngå krig.
Konflikten mellom de to landene har utviklet seg til krigshandlinger de siste ukene. Nagorno-Karabakh er internasjonalt anerkjent som en del av Aserbajdsjan, men i praksis er området en selvstyrt republikk med en armensk befolkning som har omfattende armensk støtte.
Stormakter involvert
Flere stormakter har på forskjellige måter vært involvert i konflikten. Russland har et godt forhold til begge de to tidligere sovjetrepublikkene, men samarbeider tettest med Armenia der landet har en militærbase.
Armenia har også inngått en forsvarsallianse med Russland og flere andre tidligere sovjetrepublikker.
Nato-landet Tyrkia, som er Aserbajdsjans fremste støttespiller, har sendt militære rådgivere og anklages også for våpenstøtte. Hundrevis av syriske opprørere skal også ha funnet veien til Nagorno-Karabakh med tyrkisk bistand ifølge blant annet Frankrikes president Emmanuel Macron.