Reportasje

Bodil Biørn og lærerinnen Maritza i Musha. Bakpå bildet har Biørn skrevet «De fleste av barnene blev myrdet i 1915.
Bodil Biørn og lærerinnen Maritza i Mush. Bakpå bildet har Biørn skrevet «De fleste av barnene blev myrdet i 1915.

Armenerne husker fortsatt Bodil fra Kragerø

Over hundre år senere nekter Tyrkia fortsatt for at det som skjedde var et folkemord. Men norske Bodil Biørn så det med egne øyne. Hun så barna som ble hentet og deres grusomme skjebner. I år hedres hun med frimerke i Armenia.

Publisert Sist oppdatert

Bodil Biørn ligger på gulvet i et soverom i den tyrkiske byen Mush. Hun holdes våken av kanondrønn og geværsalver. Tyfusen herjer med kroppen hennes. Fra vinduet i andre etasje av barnehjemmet ser hun husene som bombarderes i stykker. Hun ser brannene. Hører skrikene. I brev hjem skildrer hun den kvalmende lukten, lukten fra mennesker i brann. Det er i midten av juli 1915. Den norske misjonæren har havnet midt oppi folkemordet på armenerne. Grusomhetene hun er vitne til er av typen som har kraft til å skape evige sår.

«Hele den armenske del av byen, hvor over 10.000 mennesker bodde, ble lagt i ruiner. Det var den varmeste tid på året. Heten og lukten fra de brennende husene og alle de innbrente og drepte var nesten uutholdelig,» skriver hun. Så kom soldatene til barnehjemmet. De ville hente barna. Forsøk på å overtale soldatene om i hvert fall å la de minste få bli igjen var forgjeves. Til lyden av gråt og fortvilelse hadde de ansatte ikke annet valg enn å gjøre de 120 barna reiseklare, finne fram ekstra klesplagg til hver og sende med litt mat. Deretter kunne Biørn og hennes svenske kollega Alma Johansson bare be. Og håpe.

De kunne saktens trenge det. I flere uker hadde den armenske minoriteten i landet blitt mishandlet, deportert eller drept. De sterkeste mennene var forvist til tvangsarbeid. Overgrepene hadde eskalert og ble stadig mer brutale. I midten av juli startet angrepene i byen Mush.

Hei!
Du må ha eit aktivt abonnement for å lesa vidare.

2 måneder
20 kr

20,-

KJØP

Powered by Labrador CMS