Innenriks

Arbeidsledigheten øker i takt med befolkningsøkningen

Arbeidsledigheten fortsetter å øke, og i mai utgjorde de arbeidsledige 4,1 prosent av arbeidsstyrken. Det skyldes at vi blir stadig flere i Norge.

Det blir stadig færre minstepensjonistar. Årsaka er blant anna at dei yngre aldersgruppene tener meir. Foto: Gorm Kallestad / NTB/ NPK
I mai utgjorde de arbeidsledige 4,1 prosent av arbeidsstyrken. Illustrasjonsfoto.
Publisert Sist oppdatert

Det betyr 124.000 personer står uten jobb, ifølge Arbeidskraftundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Cirka halvparten av økningen det siste året er blant personer i alderen 15 til 24 år.

Samtidig har antall folk i arbeid vært omtrent uendret det siste året. Det er befolkningsøkningen i samme periode som gjør at sysselsettingsprosenten har gått ned fra 70,2 prosent i mai 2023 til 69,6 prosent i mai 2024, ifølge byrået.

Befolkningen har økt

Innvandring blant annet fra Ukraina alene har trukket sysselsettingsprosenten ned med 0,1 poeng i løpet av det siste året.

De siste årene har innvandringen til Norge økt, og i 2023 kom det 86.600 innvandrere til Norge, hvorav 33.000 var fra Ukraina, viser tall fra SSB. Antallet innvandrere har kun vært høyere i 2022.

I hele 2023 vokste den norske befolkningen med 61.200 personer.

– Kommer flere jobber

Sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, Kyrre M. Knudsen, sier at den lille økningen i ledigheten og den lille nedgangen i antall jobber tyder på at det er litt mindre press i norsk økonomi per nå.

– Ledigheten er på et moderat nivå, og en av forklaringene på dette kommer av krisen i Ukraina. Det er en viktig oppgave å sørge for at de kommer i jobb i tiden fremover, sier han.

Knudsen anslår at det blir skapt godt med jobber framover ettersom flere bedrifter planlegger å få flere i arbeid.

– Dette forutsetter at bedriftene får nok folk, og at vi får ukrainerne i arbeid. Da kan arbeidsledigheten faktisk falle i tiden fremover, sier sjeføkonomen.

Les også: Jeg har søkt på over 40 jobber, men kommer ikke til intervju (+)

Les også: Dette bør med i en søknad (+)

Les også: Har du blitt nedbemannet? Pass opp for morgenkåpefella! (+)

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Powered by Labrador CMS