Byhistorie

Arbeidernes vakre festsal

Mange har sikkert lagt merke til det i et glimt gjennom vinduet på 37-bussen: Et imponerende granittrelieff av to bygningsarbeidere i 30-talls arbeiderbevegelsesstil, med et motiv som synes litt for stort for den lille plassen det er tildelt.

Relieffet ble først ferdig sommeren 1942. På dette bildet er det ikke hengt opp ennå.
Relieffet ble først ferdig sommeren 1942. På dette bildet er det ikke hengt opp ennå.
Publisert Sist oppdatert

Inntil ganske nylig sto også ordet «Festsal» på rød bakgrunn under relieffet. Hvem var det sin festsal? Og hvorfor ligger den akkurat der?

«De har bygget for andre, nå bygger de også til seg selv», sto det i Arbeiderbladet da grunnsteinen til Bygningsarbeidernes hus ble lagt i 1939. Bygget hadde vært planlagt siden 1936, og det nystarta arkitektkontoret Rinnan og Tveten hadde stått for utforminga. Arkitektkontoret arbeida parallelt med Bislett stadion og Bygningsarbeidernes hus - senere skulle arkitekt Frode Rinnan også huskes for Frognerbadet, Administrasjonsbygget på Blindern og ikke minst boligbebyggelsen på Teisen, Tveita og Lambertseter.

For oss som har vokst opp utenbys og aldri har vært på møte i festsalen på bygningsarbeidernes hus, er det nok særlig relieffet over døra som gjør bygget bemerkelsesverdig, men da det ble bygd ble den nietasjes bygninga omtalt som både storslagen og moderne. Alle vinduene. Den strenge fasaden. Relieffet over døra var det Gunnar Janson som sto bak, en kunster som på dette tidspunktet var leder for Sosialistisk Kulturlag og som i ettertid særlig er kjent for Nasjonalmonumentet på Akershus festning.

Hei!
Du må ha eit aktivt abonnement for å lesa vidare.

2 måneder
20 kr

20,-

KJØP

Powered by Labrador CMS