Verden
Amazonas har ikke flest dyrearter likevel
Det er i karrige fjellkjeder det virkelig yrer.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Amazonas brenner. Det er dårlig nytt, ikke minst om man ser på hvor mange unike dyre- og plantearter som lever i regnskogen. Mange av dem er ikke gjort rede for av forskere.
Men nå kommer danske forskere med overraskende nytt: Det er ikke i Amazonas det er flest dyre- og plantearter. Det er flere i Andes, fjellkjeden som grenser mot regnskogens vestre grense.
Les også: Denne nesesprayen redder liv. Mange liv.
Ikke dermed sagt at Amazonas ikke er viktig, poengterer de danske forskerne ifølge Dansk Radio, DR. Men biodiversiteten, det vil si artsrikdommen, er - kanskje uventet - større i nabofjellene.
Faktisk, konkluderer forskerne fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima ved Københavns Universitet, så er artsrikdommen størst i fjellområdene over hele verden.
- 85 prosent av alle arter av padder, fugler og pattedyr fins i fjellene. Biodiversiteten er opptil to-tre ganger større i fjellene enn i lavereliggende områder. Det er overraskende, sier professor og forskningsleder Carsten Rahbek til DR.
Les også: Hundre hunder døde av diaré
Han og kollegaene har ingen klare svar på hvorfor det er så mange arter i fjellene. Men noen ideer har de:
- I fjellene lever dyrene mer isolert, for eksempel i en dal. Da dør de enten ut, eller så kan det utvikle seg nye, spesialtilpassede arter, sier Rahbek.
Professoren trekker også fram klimavariasjon som en forklaring:
- Går du fra foten av et fem kilometer høyt fjell i de nordlige Andesfjellene og helt til topps, møter du alt fra tropisk til arktisk klima. Det er nok del av forklaringen, sier han.
Les også: - Gjestene trenger ikke nytt sengetøy
Forskningen ble denne uka publisert i to vitenskapelige artikler i det prestisjetunge Science. Disse kan du lese i sin helhet her og her.