Matoppskrifter
Husmannskost med en vri: Andelår med fiken og valnøtter
Alt fra and til kålrot kan ta hovedrollen med glans.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Denne uka går vi for et klassisk, dansk-inspirert opplegg som skaper riktig god julestemning – med en potetfri vri.
Valnøtter
Danskene lager gjerne «brune kartofler» til julemat. Dette er kokte poteter som får dampe av seg væske før de vendes i smeltet, mørk karamell med smør. Slik danner det seg en hinne av karamell på utsiden av potetene.
Vi skal i stedet kose oss med litt lettere tilbehør, men med det samme innslaget av sødme: En kremet, tykk valnøttsaus og karamelliserte valnøttkjerner som minner om brente mandler. Valnøtt-tilbehøret gir fylde og en rik smak som løfter den tradisjonsrike retten til nye høyder.
Når det kommer til selve konfiteringen, er det ideelt å starte en dag i forveien. Da lar du først lårene ligge med salt og aromater i gode tre timer, før du skyller av saltet og baker lårene i olje eller fett på lav temperatur – helst over natten. Gjør tidsklemma en slik prosess umulig, kan du også til nød konfitere samme dag.

Kan varieres med kjøtt og vegetar
Både annen fugl, vilt, svin og storfe kan erstatte and i denne oppskriften. Kyllinglår fra en god produsent vil for eksempel fungere fint. Det du skal tenke på, er å velge stykningsdeler som har bein, og som i utgangspunktet ikke er møre.
En vegetarisk variant kan du lage med sellerirot eller kålrot. Da kutter du av det ytterste skallet på rotfrukten og deler den i store, grove stykker. Disse bakes møre og søte i olje sammen med gode krydder og aromater. Ved servering løfter du bitene forsiktig ut av oljen og gir dem raskt litt ekstra stekeskorpe – enten i en stekepanne eller i ovn med grillelement. Dette blir så godt at de færreste vil savne kjøtt.

Imponerende pinot
Toner av kaffebønner, kakao og kokos bidrar til en uimotståelig kombinasjon.
Av Knut-Espen Misje, vinkelner, kursholder og medforfatter på flere kokebøker/NTB
Konfitert andelår med bakt fiken, valnøtter, grønnkål og sursøt sjy er ganske drikkevennlig, så her har vi mange muligheter. Eplejuice eller eplesider passer veldig godt, en god Westcoast Ipa vil være nydelig, og fyldige hvitviner laget av Riesling eller Grüner Veltliner er også sikre vinnere.
Vi kan også med hell gå for en ungdommelig og fruktdreven rødvin som pinot noir, barbera eller en saftig ueiket tempranillo. Nå på vinteren foretrekker jeg personlig ofte rødvin, så jeg har valgt ut en deilig pinot noir fra Oregon.
Godt rykte
Vindistriktet Willamette Valley i Oregon, der de beste vinene kommer fra, ligger like sør for storbyen Portland. Klimaet er perfekt for å fremstille pinot noir-viner av høy kvalitet. Vinene herfra får ofte en flott syrestruktur og et sursøtt smaksbilde – akkurat det vi trenger denne uka.
Produsenten bak Purple Hands Lone Oak Ranch Pinot Noir 2019 (varenr. 13180801, bestillingsutvalget, kr 249,90) har raskt opparbeidet seg et godt rykte. Med sin fine syre matcher vinen både sjyen og det møre, feite, salte andelåret. Fruktsødmen i vinen har både frisk og tørket frukt i seg, og smaken smelter derfor fint sammen med både fiken og grønnkål.

Imponerende kvalitet
Etter 11 måneder på franske eikefat har vinen dessuten fått deilige kryddertoner av nybrente kaffebønner, kakao og kokos som forhøyer totalopplevelsen.
Prismessig er pinotene fra Oregon svært konkurransedyktige, og ukas vin leverer imponerende kvalitet. Den er god nå, men tåler også lett lagring i minst åtte år.