Kultur

Vil fylle tankene med kultur

Den kulturelle skolesekken, som gir skoleelever kulturtilbud i skoletida, skal nå hete Kulturtanken. Skolene skal også få mer inn­flytelse, varsler kulturministeren.

Direktør for Rikskonsertene, Ådne Sekkelsten, kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) og statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Birgitte Jordahl avslører det nye navnet på Den kulturelle skolesekken. FOTO: MIMSY MØLLER
Publisert Sist oppdatert

– Nei, vi har ikke kranglet, ler kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

I mars kunne nettstedet Periskop.no fortelle om navnebyttet til Den kulturelle skolesekken, etter at Rikskonsertenes forslag til nytt navn ble vraket av Kulturdepartementet. Navnet Kulturverket falt ikke i smak, men Kulturdepartementet ville ikke svare på hvorfor.

Nå er Kulturdepartementet, Kunnskapsdepartementet og Rikskonsertene blitt enige om et nytt navn til tilbudet som gir kultur til alle landets skoleelever: Kulturtanken.

– Ordningen vil fortsatt hete Den kulturelle skolesekken, men Kulturtanken er altså hovednavnet, forteller Ådne Sekkelsten, som for tida er direktør for Rikskonsertene.

Les også: Samler og styrker skolesekken

Tenketank

I 2015 gikk 210 millioner kroner til samarbeid mellom Kulturdepartementet og Kunnskapsdepartementet som gir elevene kulturelle innslag i skoletida. Tidligere har ordningen vært styrt på noe varierende vis hovedsakelig gjennom fylkeskommunene, og ulike aktører, som Kulturrådet, Norsk filminstitutt og Rikskonsertene, har hatt ansvaret for kvaliteten i tilbudet innen scenekunst, musikk, litteratur, film med mer.

Høsten 2015 bestemte daværende kulturminister Thorhild Widvey (H) at Rikskonsertene skulle få det øverste ansvaret for å organisere Den kulturelle skolesekken. 2016 er blitt et år for omorganisering, opprydning og forbedring av ordningen, som ble evaluert i 2013 og i 2006.

Blant konklusjonene i 2013 var at det var stor variasjon på hvordan kunstnerne opplevde organiseringen fra kommune til kommune. Samarbeidet med skolene var heller ikke godt nok.

– Det nye navnet rommer det vi skal drive med videre, nemlig å forene kulturtilbudet med kunnskap og tanker. Bruken av ordet «tanken» gir et skolefokus på det, og det kan også assosieres med ordet «tenketank», sier Sekkelsten.

Følg Dagsavisen påFacebook ogTwitter!

Hemmelig prosjekt

– Mange skoler har følt at de ikke har eierskap til Den kulturelle skolesekken. Det nye navnet vil markere en ny start der vi skal sikre at skolene får større innflytelse, og at kulturtilbudet elevene får skal understøtte det pedagogiske arbeidet. Da må vi få til et mye tettere samarbeid med lærerne, sier Helleland.

– Vi vil at dette kulturtilbudet skal brukes mer av lærerne. Men da må vi vite om hverandre, og vi må vite hva de andre driver med, sier statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Birgitte Jordahl.

– Den kulturelle skolesekken har i stor grad vært et veldig hemmelig prosjekt som egentlig er unikt i verdenssammenheng, sier Sekkelsten.

– Ordningen er unik, og skal sikre at alle barn får oppleve kultur. Og de skal få oppleve kultur av høy kvalitet, lover kulturministeren.

Powered by Labrador CMS