Kultur
Vårens mest sadistiske eventyr
Forventningene er enorme foran gjensynet med «Game of Thrones», verdens største TV-fenomen. HBO-serien spekulerer i nakne kvinner, voldtekt og seksuelt ladet tortur. mener filmprofessor Anne Gjelsvik.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
– Det er åpenbart at HBO gjør mer ut av innslagene med voldtekter og nakenhet i TV-versjonen av «Game of Thrones» enn hva forfatter George R.R. Martin beskriver i bøkene sine, sier professor Anne Gjelsvik ved NTNU.
Gransker Westeros
Hun er medredaktør og bidragsyter i «Women of Ice and Fire», den rykende ferske boka hvor ti forskere fra forskjellige land har sett nærmere på fenomenet «Game of Thrones», dataspillene, fangruppene, samfunnskildringen, kvinnerollene og seksualitet i fantasysuksessen.
– Jeg har sett på framstillingen av vold, og særlig seksualisert vold i TV-serien, og jeg er kritisk til mange av valgene HBO har gjort i materialet til forfatteren, sier Gjelsvik.
Les også: Og vinneren er: «Game of Thrones»
Seksualisert vold
HBO har tradisjon for å bruke sex og vold som grep i TV-seriene sine, så også i denne episke fantasyserien.
– Det er jo en brutal kultur som skildres i bøkenes Westeros, og voldtektstematikken er sterkt til stede i romanene. Men TV-serien har mer problematisk og kommersiell bruk av voldtekt, sier Gjelsvik.
– HBOs signatur er drama som byr på utfordrende scener med tanke på sex, vold og seksualisert vold mot kvinner, som «Boardwalk Empire» og «Rome». Det er en måte å få seere på, en strategi HBO bruker for å være synlig i mediebildet. All oppmerksomhet er tilsynelatende god oppmerksomhet, og «Game of Thrones» er full av scener som har gjort serien til en snakkis. Problemene oppstår når HBO lager scener hvor kvinner og menn blir voldtatt, og det underliggende budskapet er at de egentlig vil det. Dette er noe HBO blir kritisert for, og som har skapt debatt i mediene og i fangrupper på nettet, sier filmprofessoren.
Følg Dagsavisen påFacebook ogTwitter!
Nakne damer
Allerede i første sesong fikk HBO og serieskaperne kritikk for å krydre handlingen med pikanterier som nakne kvinner og vilkårlige sexscener fra bordeller og diverse kongelige hoff. Det har ikke hindret HBO fra å by på nye sjokkscener utover i serien.
– Jeg har sett på noen omdiskuterte og svært problematiske scener, som den i sesong 4 hvor Jaime Lannister voldtar søsteren Cersei foran deres avdøde sønn. I boka er ikke dette en voldtektsscene, og i TV-versjonen er situasjonen i beste fall tvetydig. Episoderegissøren møtte kritikken med å si at dette var «consent in the end». I en annen scene blir en mann, Theon Greyjoy, utsatt for seksuelt ladet og ekstrem sadisme, i lange, svært ubehagelige scener. Det er også framstilt som noe han egentlig vil selv, sier Gjelsvik.
– Scener som dette viser at HBO gjerne går over grenser, og at TV-selskapet samtidig ikke tar kritikken på alvor. En scene må gjerne være ubehagelig, men må føles nødvendig i sammenhengen. Disse to scenene tilhører ikke den kategorien, sier Gjelsvik, som legger til at hun tross kritiske innvendinger definerer «Game of Thrones» som høykvalitets populærkultur.
– HBO kan med sin relativt høye status som produsent av kvalitetsdrama gjøre ting som ligger mer i det spekulative grenseland. Dette får HBO kritikk for, men debatten er ikke løftet opp på et nivå som endrer selskapets status.
Nye kvinneroller
Forskerne er heller ikke enige om framstilling av menn og kvinners posisjon i det middelalderinspirerte, patriarkalske fantasyriket Westeros.
– Boka ble til da min kollega og medredaktør Rikke Schubart og jeg fant ut at vi var svært opptatt av serien, men hadde svært ulike utgangspunkt. Hun anser at serien åpner for nye og spennende kvinnelige helteroller i populærkulturen, som den selvstendige dronning Daenarys. Jeg ser større problemer med kjønnsrepresentasjonen, særlig knyttet til seksualitet, selv om serien også utfordrer kjønnsstereotyper. Jeg mener ikke at mørk fantasy som «Game of Thrones» ikke bør inneholde voldtekt, men det er relevant å diskutere hvordan de framstilles, hvor detaljert de skildres og hvilke signaler de sender, sier Gjelsvik.
Hun har også lest bøkene TV-suksessen er basert på.
– Jeg har også lest bokserien med stor glede, men vet ikke om jeg vil kalle meg fan, sier filmprofessoren.
Hun har også en mening om ett tema som ikke berøres i «Woman of Ice and Fire», det store spørsmålet som HBOs PR-maskineri har holdt varmt helt siden i fjor sommer: Er Jon Snow levende eller død?
– Det er ikke en forskers jobb å spå, men Jon Snow lever. Det er jeg ganske sikker på!
Les også: TV-serier du bør få med deg