Kultur

Engwall
Nei, dette er ikke fra Bergen, men derimot et buekorps som passerer mellom Løkkeveien 7 og 9. Buekorpsene i Stavanger holdt det gående i om lag 20 år, og hadde sin siste marsj i 1910.

Stavangers buekorps holdt bare i 20 år

Rivaliseringen mellom Bergen og Stavanger har preget godtfolk i mange år. Det kan stundom minne om «duell-visen» mellom Annie og Frank i Irwing Berlins «Annie get your gun», eller «Anna Eigali» som den het på barneteatersk - «alt det som du kan gjøre, kan jeg gjøre bedre». Et likhetstrekk mellom Bergen og Stavanger er imidlertid blitt borte i årenes løp. Det er buekorpsene som i snaue 20 år, på sitt spesielle vis også lyste opp og lot høre fra seg i gatebildet i Stavanger.

Publisert Sist oppdatert

Inspirasjonen til de stavangerske buekorpsene var selvsagt hentet fra Nordnæs buekorps og bataljon i Bergen. Noen Kongsgård-elever som hadde vært på en slags studietur til Bergen 1891, hadde blitt både betatt og bergtatt av den taktfast marsjerende bataljonen. Sånt hadde de aldri sett før i hjembyen.

«Noe slikt må vi også kunne få til», var beslutningen som festet seg hos Kongsgård-karene. Ikke lenge etter at de hadde funnet tilbake til reiret i Kongsgård, var Kongsgård Buekorps en realitet. Med noen trommer og atskillig flere hjemmelagede rennebuer, trente buekorpset i skolegården på den rette militær-drillen.

Nå er det ikke alltid at en begeistringsbølge varer lenge. Også slike dør gjerne ut av seg selv. Kongsgård Buekorps døde ikke helt ut, men både begeistringen og oppslutningen sank med tidens gang. At det var oppstått et konkurrerende buekorps i byen, hadde nok også sin betydning for rekrutteringen til Kongsgård Buekorps.

Hei!
Du må ha eit aktivt abonnement for å lesa vidare.

2 måneder
20 kr

20,-

KJØP

Powered by Labrador CMS