Kultur

Se den russiske svaneprinsessen

Munchmuseet på Tøyen kan by på en begivenhet: Utstillingen med et stort utvalg russisk sølvalderkunst, ra tida før avantgardens gjennombrudd rundt 1910. Denne delen av russisk kunst fortjener å bli bedre kjent.

Den store, russiske kunstutstillingen på Munchmuseet er en av vårens store begivenheter. «Svaneprinsessen. Russisk kunst 1880–1910» sammenligner utviklingen i Russland med norsk og nordisk kunst.FOTO: OVE KVAVIK/MUNCHMUSEET
Publisert Sist oppdatert

«Svaneprinsessen» snur ansiktet over skulderen og ser på oss med et direkte og lettere mystisk blikk. Hun bærer en stor krone, og kjolen er en blanding av overdådig ballkjole og svaneham. Mikhail Vrubels maleri anno 1900 er valgt som plakatmotiv for Munchmuseets herlige utstilling «Svaneprinsessen. Russisk kunst 1880–1910». Maleriet skildrer et overdådig kostymedrama inspirert av en opera av Rimskij-Korsakov.

Bildet fremstiller et symbolistisk overgangsritual fra svane til prinsesse. Med sine romantisk-realistiske overtoner har det paralleller i eventyret «De tolv villender» (Asbjørnsen og Moe) og i H.C. Andersens «De ville svaner». Her finnes det klare linjer på tvers av nasjonale grenser.

Utgangspunktet for utstillingen er at det er flere fellestrekk mellom russisk og nordisk kunst i tiårene 1880–1910. I tiåret etter leverte russerne noen av den internasjonale avantgardens fremste kunstnere og dro ifra Norden – men det er en annen historie som Munchmuseet kommer tilbake til i det nye museet. I 1880 lå både Russland og Norden veldig langt fra Europas sentrale nasjoner, og i perioden var hele regionen på leting etter nasjonal identitet. Kunstnerne ledet an, og det typisk nasjonale fant både russere og nordmenn hos bondestanden og i folkekunsten.

Hei!
Du må ha eit aktivt abonnement for å lesa vidare.

2 måneder
20 kr

20,-

KJØP

Powered by Labrador CMS