Kultur
Samtaler med brodd
Camara Lundestad Joof går inn i temaer som utenforskap og rasisme med utgangspunkt i historiene hun og broren deler på godt og vondt i «Samtaler med bror». Kanskje mest vondt.
Selome Emnetu i Camara Lundestad Joofs nye teaterstykke «Samtaler med bror» på Torshovteatret i Oslo.
Erika Hebbert
«Samtaler med bror» er en dirrende og sylskarp forestilling om avstand, tilnærming og forsoning. Det er som å se en mental fugemasse fylle kløften som har oppstått mellom en bror og en søster som fra et umulig utgangspunkt har gått i vidt forskjellige retninger, som har brutt kontakten og så funnet sammen igjen. Men det er mer komplisert enn som så når Camara Lundestad Joofs stykke settes opp på Torshovteatret i Jan Bosses regi og med seks hoder som sammen fører samtalene to søsken imellom. Den ene med bakgrunn i et kriminelt gjengmiljø. Den andre en av Norges mest omtalte scenekunstnere og husdramatiker på Nationaltheatret.
«Samtaler med bror» er et dokument over en norsk virkelighet, over betente strukturelle prosesser og fordommer som på et tidspunkt bidro til at bror og søster ble drevet ut på hver sin kant av de sosialt godtatte normene. Når Joof nå benytter samtaler dem imellom etter at de gjenopptok kontakten, skaper hun en dokumentarisk tekst som består av både de nødvendige «husker du…»-fortellingene om barndom og oppvekst, og en dypere utforskning av det har opplevd både sammen og hver for seg. Hva som har drevet dem, også fra hverandre, og hva som har påvirket dem. Det er sårhet og harme, men også humor og store doser musikalitet i måten språket maner fram så vel konkrete som emosjonelle fraksjoner.
Både bror og søster har måttet kjempe på hver sin kant, og de har ulike roller i denne fortellingen om utenforskap, skam, frykt, kjønn og strukturer. Han ifølge teaterteksten i kjølvannet av politiets og omgivelsenes fordømmende forventninger til at han skulle følge i farens fotspor, noe som tidlig ledet han inn i en kriminell bane. Hun valgte å uttrykke seg som dramatiker, skribent og kunstner, mot rasisme, hat og diskriminering som skaper utsatthet og usynlighet. Gjennom 18 samtaler gir Joof et omriss av livshistorier kombinert med en analyse av samfunnet som har omgitt dem og familien.
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP