Kultur

Rune Johansen og Andrea Gjestvang retter blikket mot maskuline utfordringer

Mannsrollen er under press. Kunstbankens sammensetning av fotografene Andrea Gjestvang og Rune Johansen bidrar til et annerledes perspektiv – også på andre ting enn maskuline utfordringer.

Rune Johansens bilder fra Nord-Norge er blitt ikoniske representanter for den spesielle særegenheten ved landskapet og folket i Norges nordlige landsdel. «Lofotveggen» (1996) er blant bildene som vises i Kunstbanken på Hamar.
Rune Johansens bilder fra Nord-Norge er blitt ikoniske representanter for den spesielle særegenheten ved landskapet og folket i Norges nordlige landsdel. «Lofotveggen» (1996) er blant bildene som vises i Kunstbanken på Hamar.
Publisert Sist oppdatert

HAMAR (Dagsavisen): Kunstbanken på Hamar har laget en retrospektiv utstilling med Rune Johansens kjente fotografier (hovedsakelig) fra Nord-Norge. Det kan sies å være en pussig konstruksjon, i og med at han har vært tilbakeskuende i all sin gjerning. Hans ikoniske fotografier av ensomme hus i åpne landskap og portretter av folk som lever i interiører fra en annen tid, er bilder som sørger for å feste noe til vårt kollektive minne før det forsvinner. Fjøset som er åsted for hans kanskje mest kjente kunstverk, «Fra gammelfjøsen» (1996), med utsikt mot Lofotveggen bak et mylder av ulike verktøy, er for lengst revet. Men minnet om det er bevart i Rune Johansens bilder. Ett av dem, i stort format, pryder den norske ambassaden i Washington D.C. Og selve bjelken alt verktøyet henger på ble skåret ut og montert som en installasjon i Bodø rådhus.

Rune Johansen fyller den store hjørnesalen, forrommet og foajeen i Kunstbanken på Hamar. Som retrospektiv utstilling er de 25 bildene langt fra utfyllende. Men utstillingen har den fordelen at den, i tillegg til å vise noen av hans beste bilder, også viser syv av hans tidlige sort-hvite bilder. Her er blant andre «Min blomstrende bestemor», «Leif i gammelfjøsen» og «Willy», personportretter fra 1991 med en større og annerledes nærhet enn de senere portrettene av kjente og ukjente.

Det er verdt å legge til en opplysning for nerdene og nostalgiens skyld: Disse eksemplarene er digitalt bearbeidet. Det var nødvendig fordi Tri-X-filmen han brukte på den tiden var så grovkornet at originalen ikke tåler å forstørres til så stort format som de viser her. Senere gikk Rune Johansen fra 24x36 mm filmformat til 6x6 centimeter, da han kjøpte seg et Hasselbladkamera. Han har alltid fotografert analogt, men nå har han skaffet seg et digitalt bakstykke til Hasselbladen. Men han sier at resultatet blir veldig annerledes. Han må nok jobbe mye ved datamaskinen før han får samme resultat som den brilliant fargesterke Fuji-filmen han brukte tidligere.

Hei!
Du må ha eit aktivt abonnement for å lesa vidare.

2 måneder
20 kr

20,-

KJØP

Powered by Labrador CMS