Kultur

Ricky Gervais slår tilbake: forsvarer «tabu-humor»

Den britiske stjernekomikeren anklages for å være transfobisk. – Det er sprøtt å tro at det å vitse om noe er det samme som at du er imot det, svarer Gervais.

Ricky Gervais slår tilbake mot kritikerne av hans siste show. Her fra 2019 i forbindelse med promoteringen av TV-serien «After Life».
Ricky Gervais slår tilbake mot kritikerne av hans siste show. Her fra 2019 i forbindelse med promoteringen av TV-serien «After Life».
Publisert Sist oppdatert

Gervais, kjent fra blant annet «The Office», «Extras» og «After Life», er blitt møtt med massiv kritikk i kjølvannet av hans nye show SuperNature, som nylig hadde premiere på Netflix. Komikeren blir anklaget for å håne transpersoner og gjøre narr av debatten rundt transpersoners tilgang til toaletter (som samsvarer med kjønnet de identifiserer seg med, red.anm.), skriver CNN.

CNN beskriver en scene fra showet, der Gervais leser opp en kommentar fra en som kaller ham «like morsom som en fjert i en babys begravelse», før han går videre til en vits om kvinner, og presiserer: «De gammeldagse kvinnene, de med livmor».

Gervais trekker så fram en referanse til debatten om toalettilgang:

«Og nå sier de gammeldagse: ‘Å, de vil bruke toalettene våre’.

‘Hvorfor skulle de ikke bruke toalettene dine?’

‘For damer!’

‘De er damer – se på pronomenene deres! Hva med denne personen, er ikke det en dame?’

‘Vel, penisen hans.’

‘Penisen hennes, din j***a hykler!’'

Kraftige reaksjoner

Både Gervais og Netflix ble møtt med kraftige reaksjoner på sosiale medier kort tid etter premieren, der Gervais ble beskyldt for å være transfobisk, og Netflix for å gi det (transfobi) en plattform.

LHBTQ-organisasjonen GLAAD langet ut mot både Gervais og strømmegiganten på Twitter, og skrev at showet er fullt av «grafiske, farlige, anti-trans-utbrudd maskert som vitser».

I et intervju med BBC forsvarer Gervais vitsene, og mener kritikerne misforstår hensikten med dem.

– Jeg tror det er dette komedie egentlig er til for, for å få oss gjennom ting, og jeg tar for meg tabubelagte temaer fordi jeg vil ta publikum med til et sted de ikke har vært før – om så bare i brøkdelen av et sekund, sier Gervais.

– Det er sprøtt å tro at det å vitse om noe er det samme som at du er imot det, legger han til.

Han sier at publikum opplever en miks av følelser når de hører en vits som beveger seg nær grensen.

– Det starter, og de tenker: «hva kommer han til å si?». Jeg forteller vitsen. Puh, de ler.

– Det er som et fallskjermhopp. Det er skummelt, men så lander du – og alt er ok.

Gervais: – Jeg støtter transrettigheter

BBC viser til at Gervais i Netflix-showet forteller at han prøver å gjøre vitsen så morsom som mulig – «uten fordommer» – og at måten han fremfører vitsen på, ikke gjenspeiler hans personlige syn.

– I det virkelige liv støtter jeg selvfølgelig transrettigheter. Jeg støtter alle menneskerettigheter, og transrettigheter er menneskerettigheter.

Bråket i forbindelse med Gervais’ siste show føyer seg inn i rekken av kontroversielle standup-show på Netflix den siste tiden. Tidligere denne måneden ble komikeren Dave Chappelle overfalt på scenen, gjerningsmannen mente showets innhold «trigget» ham til å angripe. Også Jimmy Carr, en av Storbritannias største komikere i en årrekke, havnet i nylig i hardt vær etter å ha vitset om Holocaust.

Ifølge BBC har strømmegiganten gitt sine ansatte klar beskjed om at de støtter «det kunstneriske uttrykket til skaperne de (Netflix) velger å jobbe med», og at ansatte som ikke liker det, kan si opp.

Ifølge Variety har Netflix skrevet følgende i et internt dokument: «(...) vi lar seerne bestemme hva som passer for dem, i stedet for at Netflix skal sensurere spesifikke artister eller stemmer».

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen






Powered by Labrador CMS