Kultur
Resett på nett
På tampen av valgkampen lanseres i dag det nye nettstedet Resett, som vil være et alternativ til den etablerte pressen. Men blir dette et norsk Breitbart?

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
– Ut fra det Resetts redaktør Helge Lurås har sagt på forhånd, ser det ut til at dette nye nettstedet vil legge seg til høyre i medielandskapet, og at de vil være et alternativ til de etablerte mediene. Men før vi har sett hva Resett kommer med, er det selvsagt altfor tidlig å si noe om dette blir et nytt Breitbart, sier medieforsker Tor Bang ved Handelshøyskolen BI.
Les også: Erna Solberg om Listhaug-utspill: – Ikke vår politikk
«For venstreorienterte»
Bang, som er førsteamanuensis ved Institutt for kultur og kommunikasjon, kjenner godt til det høyreorienterte nettstedet Breitbart i USA, etter studier av den amerikanske valgkampen i fjor høst. Nå ser han at det i dag lanseres et helt nytt nettsted som med tekst, levende bilder og studiointervjuer skal dekke saker fra «en annen vinkel» enn de andre i den norske mediefloraen. Resett skal også få fram sakene andre «ikke ønsker å dekke», ledet av redaktør Helge Lurås, som tidligere er mest kjent som utenrikspolitisk kommentator, innvandrings- og mediekritiker.
Resett vil være politisk uavhengig, men nettstedet vil velge andre vinklinger enn det de oppfatter som hovedtendensen i Norge. Lurås sa før helgen til Dagsavisen at han mener norske journalister er for venstreorienterte. Særlig er Lurås opptatt av det han kaller utfordringer knyttet til migrasjon, innvandring og integrasjon, samt forholdet mellom USA, Europa og Midtøsten. Han vil bringe debatt og nye stemmer til torgs, men alt skal skje i en «vennskapelig og intellektuelt redelig tone», som han sa til Dagsavisen.
Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!
«Ny stemme»
– Jeg syns egentlig den norske avisfloraen er ganske mangfoldig fra før, men det er selvsagt flott med enda en ny stemme. Mangfold er alltid av det gode, mener medieforsker Tor Bang.
– Kanskje er det et behov for et nytt høyreorientert, borgerlig organ for dem som ikke lenger føler de kan speile seg i Aftenposten. Professor Frank Aarebrots årlige undersøkelser for Nordiske Mediedager viser jo faktisk at svært mange norske journalister stemmer til venstre, påpeker Bang.
Les også: En ny generasjon rasister i vekst
Kjendisinvestorer
– Særlig ønsker jeg velkommen en ny stemme når det gjelder omtale av Midtøsten, og av aktører som Le Pen, Wilders og Trump. Bortsett fra å karikere slike kandidater, og ta for gitt at velgerne deres er idioter, viser norske medier sjelden interesse for å undersøke eller omtale årsaker til at de får oppslutning, sier Bang.
– Men innvandringspolitikk og integrasjon syns jeg dekkes godt og bredt i de etablerte mediene, mener Bang, som har notert seg at Resett skal finansieres av investorene Øystein Stray Spetalen og Jan Haudemann-Andersen. Fredag skrev fagbladet Journalisten at det i nærmeste framtid skal gjøres en vurdering av om denne medieinvesteringen er forenlig med Spetalens rolle som medlem i Pressens Faglige Utvalg (PFU).
Med disse sponsorene i ryggen, trenger trolig ikke Resett å lene seg for mye på annonsører.
– Blir dette nettstedet preget av veldig mye støy og kontroversielle meninger, kan annonsører føle seg litt beklemte, tror Bang,
Også stortingskandidat for Frp, Himanshu Gulati, hilser det nye nettstedet Resett velkommen. Flere av Frps sentrale politikere, som Sylvi Listhaug, har hatt tradisjon for å uttale seg kritisk om de etablerte mediene. Den tradisjonen går helt tilbake til tidligere Frp-leder Carl I. Hagen, som likte å omtale NRK som «ARK» (Arbeiderpartiets Rikskringkasting).
Les også: Slik mener Helleland hun har styrket kunsten og kulturen
– God presse i Norge
– Vi i Frp kan vel ha våre subjektive oppfatninger om mediedekningen, og det er jo et faktum at norske journalister ofte stemmer til venstre. Men det betyr ikke at jeg vil stemple alle norske journalister som partiske, sier Gulati til Dagsavisen.
– Ser vi stort på det, syns jeg vi har en god presse i Norge, sier Gulati, som samtidig ser positivt på at det nå kommer et nytt nettsted.
– Jeg syns det er gledelig at det kommer et nytt nettsted med et annet utgangspunkt. Det kan bidra til å nyansere det politiske bildet, mener Gulati.