Kultur
Renbergs heftige historietime
Tore Renbergs «Lungeflyteprøven» er blitt en velskapt og spennende resirkulering av et stort historisk materiale. Som leser blir du hekta fra første side.
Tore Renberg i storform etter fem år i historiens hule. Her fra da han presenterte romanen «Lungeflyteprøven. Forsvar for en ung kvinne som var tiltalt for spedbarnsdrap» på forlaget Oktobers høstlansering.
Håkon Mosvold Larsen
Tore Renberg har lykkes med å omskape støvete dokumenter til en bevegende, handlingsmettet spenningsroman på drøye 500 sider. Gjennom fem år skal forfatteren ha jobbet seg gjennom bunker med gamle rettsdokumenter, liktaler og et stort biografisk materiale fra siste halvdel av 1600-tallet i det gamle kurfyrstedømmet Sachsen. Selve motoren i romanen er rettssaken mot Anna Voigt, en 15 år gammel godseierdatter som i året 1681 blir beskyldt for å ha tatt livet av sitt nyfødte barn. En forbrytelse som den gang i henhold til tysk lov ble straffet med tortur og halshogging.
Et helt galleri av mer eller mindre lærde øvrighetspersoner, professorer, prester, jurister, skarprettere, leger, gamle soldater, døgenikter, yndige og mindre yndige kvinner befolker hus og gater og skrekkelige fangehull i byen Leipzig og småsteder langs elva Elster- i «Lungeflyteprøven», med undertittelen «Forsvar for en ung kvinne som var tiltalt for spedbarnsdrap».
Tore Renberg har som mange før ham forsynt seg grådig av historisk materiale, og diktet løs på historiske personer. Han har utstyrt disse menneskene med tanker, følelser, lyster og samtaler. De står fram i all sin prakt og tilkortkommenhet som overbevisende menneskelige i Renbergs fjærlette penn. Et lett konservativt språk, tilført noen konvensjonelle høflighetsformer fra 1600-tallet hjelper på atmosfæren, uten å tynge fortellingen. Her skal også tilføyes at forfatteren har avstått fra å belemre den løpende teksten med et noteapparat, og takk for det.
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP