Kultur

Presser bransjen

Kulturminister Linda Helleland vil ikke uten videre innføre strømmeavgift, men signaliserer at hun nå er utålmodig for at bransjen skal finne en frivillig løsning.

Utålmodig for løsning rundt framtidig filmfinansiering: Kulturminister Linda Hofstad Helleland, her under konferanse om kulturbudsjettet i høst.
Publisert Sist oppdatert

– Som Høyre-politiker er jeg imot å innføre nye avgifter. Derfor har jeg idag vært tydelig på at partene nå må finne en løsning. Hvis ikke, kommer vi med pålegg. Nå går toget, understreker kulturminister Linda Hofstad Helleland overfor Dagsavisen. Hun vil nå be om en ny utredning av pengestrømmen i norsk film og TV-bransje.

I går hadde kulturministeren invitert film- og TV-bransjen til seminar om framtidig finansiering av norsk film og TV-drama.

– Strømmetjenestene må betale, var budskapet fra Norsk Filminstitutts direktør Sindre Guldvog, i Dagsavisen mandag. I en ny rapport som ble presentert under gårsdagens seminar, foreslår NFI en obligatorisk avgift på minst to prosent av omsetningen for alle strømmetjenester i det norske markedet, inkludert internasjonale aktører som Netflix og HBO. Dette er det rom for innen EUs direktiv for audio-visuelle tjenester, AMT-direktivet, konkluderer NFI i sin rapport.

Les også: «Strømmetjenestene må betale»

Forhandlingene strandet

I Dagsavisen i går advarte Fremskrittspartiets Ib Thomsen kultur-ministeren mot å innføre nye avgifter på strømmetjenester. Også IT-bransjens interesseorganisasjon IKT Norge har tatt til orde mot forslaget. Store distributører av innhold som Get og TV 2 Sumo har påpekt at de allerede pløyer store midler tilbake til norsk film gjennom kjøp av visningsrettigheter.

De nye strømmetjenestene har på få år tatt store markedsandeler, mens inntekter til filmfondet fra avgifter på DVD-salg har stupt. I behandlingen av filmmeldingen fra 2015 ba Stortinget regjeringen vurdere hvordan AMT-direktivet kan brukes til å sikre medfinansiering av norsk audiovisuelt innhold fra de digitale distributørene.

Tidligere kulturminister Torhild Widvey innkalte distributørene og produsentene til en rundebordskonferanse i 2015 for å komme fram til frivillige ordninger for bidrag til filmfinansiering. Dette har ikke ført fram, konstaterte kulturministeren:

– Etter rundebordskonferansen har forhandlingene strandet. Jeg håper aktørene nå er villige til å gjenoppta dialogen og finne en løsning, uten at vi som politikere skal trenge å gripe inn, sier Linda Helleland til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vil ha utredning

I sin innledning foran en fullsatt sal i Filmens Hus, understreket Helleland også:

– Nå har bransjen fått god tid, men ikke klart å finne en vei videre. Jeg ønsker at partene kommer til en avtale uten at vi må gripe inn politisk. Det er best for alle parter, sa Helleland.

– Selv om jeg bare kunne bestemt hva vi skulle gjort, mener jeg det er avgjørende at vi vet mer om hvordan inntektene fra de digitale visningstjeneste fordeler seg. Jeg vil derfor bestille en utredning av pengestrømmen i verdikjeden for film og tv-serier. Det er viktig for å vite hvordan bestemmelsene i det nye AMT-direktivet skal følges opp, sa kulturministeren.

NFI har også gått inn for å pålegge strømmetjenestene en andel på minst 40 prosent europeisk innhold, hvorav 20 prosent skal være norsk.

– For oss som er en nordisk aktør: 20 prosent norsk, 20 prosent dansk, 20 prosent finsk, 20 prosent svensk... det blir vanskelig å oppfylle, og gjør det mindre attraktivt å satse i disse markedene, sa HBO Nordics programsjef Hanne Palmquist, i paneldebatten.

Les også: – Ikke innfør tvang og nye avgifter

Ville ha avgift

Flere av aktørene i panelet oppfordret imidlertid regjeringen til å innføre strømmeavgift.

– Vi kan ikke regulere for gårsdagens marked. Vi må ha reguleringer for dagens og framtidens marked. Nå er tiden inne for gjennomføre forslagene fra NFIs rapport. Tyskland vil gjøre tilsvarende tiltak. Kan Merkel, kan Solberg, sa direktør Torbjørn Urfjell i Produsentforeningen Virke.

Powered by Labrador CMS