Kultur
Overrasket Nobel-vinner: – Det ble meg! Jeg ville ikke valgt meg
Han sto på kjøkkenet og lagde en kopp te da Svenska Akademien ringte. Nå har årets Nobelprisvinner i litteratur kommet seg etter overraskelsen, og oppfordrer Europa til å vise raushet mot flyktninger.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
– Jeg hadde virkelig ingen anelse om at dette kom. Jeg var på kjøkkenet og lagde meg en kopp te da de ringte fra Sverige, forteller årets nobelprisvinner i litteratur Abdulrazak Gurnah til BBC. Den tanzanianske forfatteren ble intervjuet på BBC torsdag kveld etter prisutdelingen som overrasket vinneren like mye som litteraturverdenen.
Like før klokken 13 torsdag ringte Svenska Akademiens leder Mats Malm til Abdulrazak Gurnah (73) for å fortelle at han ble tildelt Nobels litteraturpris 2021. Få minutter etter var nyheten verden over
Mange kandidater og favoritter var nevnt på forhånd, men Gurnah var ikke blant dem. Og selv er han ikke blant dem som går og fantaserer om Nobelprisen, sier han til BBC Radio 4.
– Dette var ikke noe jeg hadde tenkt på i det hele tatt. Jeg har jo sett navnene på disse listene og tenkt «hmm, jeg lurer på hvem som får prisen i år. Og så ble det meg! Vinneren er meg! Det tar tid før det synker inn. Jeg må fortsatt minne meg selv om det. Meg! Jeg ville ikke valgt meg. Men det gjorde de, sier Gurnah om Svenska Akademien.
Gurnah konstaterer overfor BBC:
– Det er overraskende hvor stor interesse denne prisen vekker. Over hele verden følger folk med på denne nyheten. Det er kjempesvært, og jeg er svært stolt, sier Gurnah til BBC.
Professor, forfatter og flyktning
Gurnah er professor i litteratur ved Universitetet i Kent, hvor han har bodd og virket siden 1980-tallet, og nylig gikk av med pensjon. Gurnah er født i Zanzibar, og kom til Storbritannia som flyktning på slutten av 1960-tallet. Han har skrevet ti romaner, og får Nobelprisen for å kompromissløst vise kolonialismens virkninger og flyktningers skjebne i mellomrommet mellom kulturer og kontinenter, heter det i begrunnelsen fra Svenska Akademien.

Da Gurnah møtte pressen ved sitt hjem i Canterbury torsdag ettermiddag, oppfordret han Europa og sitt hjemland Storbritannia til en mer human innstilling til flyktninger
– Europa burde ta imot flyktninger med medfølelse istedenfor piggtråd, istedenfor denne retorikken om at Europa vil bli ødelagt, sa han ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Han ber det rike vesten om å se på afrikanske flyktninger som ressurser som kan bidra i samfunnet.
– Mange av disse menneskene kommer fra nød, og også fordi de oppriktig talt har noe å gi. De kommer ikke tomhendte. Mange er talentfulle, energiske folk som har noe å gi, sa Gurnah, gjengitt via AFP/NTB
På spørsmål fra BBC om hvordan det er å bruke kolonimaktens språk for å skrive om kolonihistorien, svarer han:
– Engelsk er ikke bare kolonialistenes språk. Fordi kolonialismen har vært så suksessrik, tilhører engelsk også svært mange andre. Det tilhører ikke lenger engelskmennene. Det er som med cricket: Det er ikke lenger deres sport, det er ikke lenger deres språk, det tilhører oss alle, sier Gurnah til BBC.