Kultur
Ny dokumentarfilm: The Beach Boys i solskinn og mørke
Lite signaliserer sommer mer enn musikken til The Beach Boys. Denne gangen kommer sesongen med en helt ny dokumentarfilm. Men denne gruppas historie er ikke bare fun, fun, fun.
The Beach Boys, fortsatt unge og lovende i 1964: Al Jardine, Mike Love, Dennis Wilson, Brian Wilson og Carl Wilson.
Michael Ochs Archives
Mange dokumentarfilmer har vært laget om The Beach Boys i løpet av deres 64 år lange historie. Den nye som bare heter «The Beach Boys» kommer på et avgjørende punkt. Gruppas geni Brian Wilson har demens, og ble i vår satt under vergemål. Han har riktignok vært ute av gruppa i en liten evighet, men har holdt minnet om dem i live gjennom sine egne plater og konserter. Gjerne mer levende enn det som blir presentert under navnet The Beach Boys i moderne tid, med hans fetter Mike Love i spissen.
«The Beach Boys» skiller seg ikke vesentlig fra mange tidligere dokumentarfilmer. De glade dagene i begynnelsen av 60-årene passerer revy i nostalgiske glimt. En stund ser det bare ut som solskinn. Men mørket kommer før vi aner det. Historien fortelles hovedsakelig av gruppas medlemmer, med et kort glimt av en redusert Brian Wilson i nåtid, men ganske mye mer fra Mike Love. Dette blir derfor mest hans versjon av begivenhetens gang. Brians stemme kommer mest fra arkivene. Det samme gjør naturlig nok Dennis og Carl Wilson, som døde altfor tidlig, henholdsvis 39 og 51 år gamle.
Selv var jeg ni år da jeg for alvor oppdaget popmusikken. For mange var Beach Boys det første møtet. De var kanskje ikke like store som The Beatles, men det var ikke langt fra. Noen mener fortsatt at de var bedre. Den første singelplata jeg kjøpte selv var «Sloop John B», med «You’re So Good to Me» på baksida.
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP