Nye takter

Møter med norsk jazz

Led Zeppelin-bassisten John Paul Jones er bare en av de britiske artistene som opptrer i en ny serie samarbeid mellom norsk og britisk jazz.

Fiona Talkington, programleder BBC Radio 3 "Late Junction". Gjestekurator for konsertserien Conexions på Nasjonal Jazzscene i Oslo. Foto: BBC

- Verden ser til norsk jazz nå, sier BBC-profilen Fiona Talkington, som står bak konsertserien Conexions, der norske og britiske jazzartister spiller sammen på norske og britiske scener. Fredag starter serien på Nasjonal Jazzscene, med Led Zeppelins bassist John Paul Jones i samspill med Nils Petter Molvær, og det britiske jazzbandet Spin Marvel. John Paul Jones har gjort flere samarbeidsprosjekter med norske artister de siste par årene, inkludert Supersilent, på festivalene Punkt og Moldejazz.

Fiona Talkington har i en årrekke fulgt norsk jazz, folkemusikk og samtidsmusikk, og spilt norske artister på sitt prisbelønte program «Late Junction» på BBC Radio 3. Nå er hun gjestekurator på Nasjonal Jazzscene for en serie norsk-britiske konsertmøter.

- John Paul Jones er en musiker som først og fremst elsker å spille, uten å lage noe stort oppstyr. Jeg møtte ham første gang på Punkt-festivalen i 2010. Det skjer stadig oftere at det er i Norge folk møtes, smiler hun.

Jaga til Barbican

Konsertserien er støttet av Utenriksdepartementet og skjer i samarbeid mellom den norske ambassaden i London og den britiske ambassaden i Oslo. Blant konstellasjonene er Sidsel Endresen og Philip Jeck (29. februar), In The Country og BJ Cole (11. april), og til slutt Jaga Jazzist med det britiske kammerensemblet Britten Sinfonia. Denne konserten finner sted på Rockefeller 15. september under Ultimafestivalen, men Jaga og kammerorkesteret skal først opptre i den prestisjetunge konserthallen Barbican i London i april. Initiativet kom fra Barbican, forteller Talkington.

- Stadig flere blir klar over at Norge har et vitalt musikkliv. Noe av det unike er hvordan fire generasjoner av jazzmusikere er aktive på samme tid, og jobber sammen med hverandre. Jan Garbarek og Terje Rypdal spiller fortsatt, samtidig som det stadig kommer til yngre utøvere, sier Talkington.

- Norsk musikk har virkelig utviklet seg det siste tiåret. Det kommer en strøm av sterk musikk fra Norge, ikke bare innen jazz, men også innen klassisk og samtidsmusikk. Dessuten er jeg svært fascinert av norsk folkemusikk, forteller hun.

- Noe av grunnen tror jeg er at Norge har et godt statlig støttesystem for utøvere. Det er lagt til rette for både innspillinger og turnévirksomhet, som skaper et sikkerhetsnett, og gjør at artistene lager musikken de vil, ikke den de tror vil selge. Dessuten er det norske musikkmiljøet såpass lite at folk kjenner hverandre og møtes på tvers av generasjoner og sjangergrenser, på en annen måte enn i London, mener Talkington.

Alltid Sidsel

Talkington fikk i 2009 Kongens fortjenestemedalje for sin innsats for norsk musikk. Hun har også skrevet for NOPAs 75-årsjubileumsbok om den særegent norske tonen i den nye norske musikken. De siste ukene har hun spilt artister som Ola Kvernberg, Håkon Kornstad og Ingar Zach/Ivar Grydeland i programmet sitt, i tillegg til internasjonalt anerkjente navn som Tord Gustavsen og Nils Petter Molvær.

- Pulten min drukner av gode norske plater. I det siste har jeg blant annet hørt på Susanna Wallumrøds vakre versjoner av vår egen Henry Purcell, som jeg har spilt flere ganger på radio. Og jeg liker Microtub, en tubatrio ledet av Martin Taxt. Det er ikke noe for de lettskremte, men svært interessant. Og så vender jeg alltid tilbake til Sidsel Endresen. Lytterne mine på BBC elsker henne, sier Talkington.

Powered by Labrador CMS