Kultur
Mer Mela for pengene
I morgen starter årets Mela-festival. I fjor ble den multikulturelle festivalen rammet av 22/7-bomben. - Angrepene pågår hele tida. Vi må fortsette vårt arbeid, fastslår Khalid Salimi.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
- Kontorene våre ble evakuert. Ute på Youngstorget fløt det av glass og eksplosjonsrester. Flere av artistene var allerede på vei til Oslo. Jeg tenkte: Hva gjør vi nå?
Dette forteller Khalid Salimi, leder for Mela-festivalen, om 22. juli i fjor. I morgen er det igjen tid for den årlige multikulturelle storfestivalen i Oslo, der noen av verdens fremste artister opptrer gratis på Rådhusplassen, i år med Manu Chao og Cheb Khaled som største navn. Arrangørene venter flere hundre tusen publikummere til årets Mela.
Men i 2011 ble Mela-festivalen snudd opp-ned, da terrorbomben gikk av i Oslo bare et par hundre meter unna Mela-kontorene i Pløens gate. Det som skulle vært en firedagers fest uka etter 22. juli, ble på kort varsel gjort om til en markering på Rådhusplassen, fredag 29. juli.
- Det var delte meninger om vi skulle avlyse hele festivalen, kjøre som planlagt, eller endre programmet. Jeg er glad for løsningen vi valgte. Da Ky-Mani Marley begynte å synge «One Love», sto jeg ved scenen og så at folk danset og gråt samtidig, sier Salimi.
- Da hadde han klart noe av det festivalen ønsket: Å skape et pusterom, fylt av mening. Han fikk folk til å tenke: Helvete er løs, men vi kan leve videre likevel
Angrepene 22. juli var et angrep på hele tanken om et multikulturelt Norge, som er Mela-festivalens fundament. Men 22. juli-terroren har ikke hatt noen innvirkning på årets program, understreker Salimi.
- Angrepene på tanken om mangfold i samfunnet er der hele tida. Vi kan ikke ta hensyn til disse angrepene. Vi må fortsette arbeidet vårt, sier Khalid Salimi.
Åpner i morgen
Festivalen tjuvstarter i kveld med Bugge Wesseltofts konsertserie med musikalske møter, som starter på Riksscenen og fortsetter på Melas hovedscene. Den offisielle åpningen finner sted torsdag kveld, med kronprins Haakon til stede. Salimi understreker at Mela-festivalen handler om å reflektere det flerkulturelle Norge, presentere det beste av verdenskultur, legge til rette for samarbeid mellom norske og internasjonale artister. Og alt skal være gratis.
- Artister av høy kvalitet blir presentert gratis for folk. Det har vi alltid insistert på, sier Salimi.
10 millioner i støtte
Mela mottar i år nærmere 10 millioner kroner i støtte fra stat og kommune som knutepunkt-festival, med 1,5 millioner i økt støtte for 2012 fra Kulturdepartementet. Ordningen har vært omdiskutert i sommer, byråd Hallstein Bjercke (V) har uttalt at ordningen fører til statlig overstyring av kommunale midler, mens flere festivalledere mener de store statlige midlene til knutepunktfestivaler virker konkurransevridende. Mela bruker om lag tre millioner kroner på artister.
- Manu Chao kommer ikke til Mela for pengene. Andre festivaler ville sikkert tilbudt ham tre ganger så mye. Melas artistbudsjett er mindre enn andre festivaler i Oslo. Han kommer hit fordi det er en gratisfestival med en filosofi som passer med hans egen, sier Salimi.
- Knutepunkt-ordningen i seg selv er ikke kritikkverdig. Det er en viktig ordning som gir enkeltinstitusjoner i kulturlivet sikre rammer for driften. Det er negativt bare hvis det blir en sovepute, hvis festivalene ikke utvikler seg.
bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no