Kultur

Menneskelig dårskap går ikke ut på dato

Det kan være ganske morsomt med gamle guder. Constance Tenvik viser at menneskelig dårskap og overmot er like komisk nå som for 2500 år siden.

Constance Tenvik
Foto: Ove Kvavik / Munchmuseet
Publisert Sist oppdatert

Det er jo, enkelt og greit, utrolig komisk at den ultrakonservative superegoisten Elon Musk ønsker å kolonisere planeten Mars. Det synes i hvert fall jeg, og det er jeg blitt minnet om fordi jeg har vært og sett kunstneren Constance Tenviks «Solo Oslo»-utstilling i Munchmuseet. Jeg skal ærlig innrømme at forventningene ikke var de høyeste, men jeg ble, om ikke blåst av banen, så i hvert fall litt overveldet da jeg kom inn i museumsbyggets tiende etasje. Der veltet skjønnheten mot meg i form av høystrakte og fargesterke jacquardvevnader, diverse skulpturelle elementer og en leken filmsekvens, alt med de antikke, greske gudene som omdreiningspunkt.

Som så ofte før har Constance Tenvik tatt utgangspunkt i et litterært forelegg. Denne gangen er det den antikke komedien «Fuglene» av Aristofanes fra år 414 før vår tidsregning. Han regnes som komediens far, og hans teatertekster (mest kjent er «Lysistrata» om kvinneopprøret) er like aktuelle i dag som de var for 2400 år siden: Menneskelig dårskap går ikke ut på dato.

Les også: I Norge er alle sosialdemokrater. Også den søkkrike aksjespekulanten i Jan Kjærstads roman

Hei!
Du må ha eit aktivt abonnement for å lesa vidare.

2 måneder
20 kr

20,-

KJØP

Powered by Labrador CMS