Kultur

Med Beatles på by:Larm

Et halvt år før premieren på filmatiseringen av Lars Saabye Christensens «Beatles» forteller Magne Furuholmen og Johan Husvik om filmmusikken.

Magne Furuholmen (t.h.) og Johan Husvik står, på hver sin måte, bak musikken til filmatiseringen av «Beatles». FOTO: JAVAD PARSA
Publisert Sist oppdatert

- Jeg sniker meg inn i Beatles-katalogen med eget materiale. Jeg må manne meg opp når jeg setter meg til pianoet. Det er litt hårete, sier Magne Furuholmen, som lager originalmusikken til «Beatles». Filmatiseringen av Lars Saabye Christensens roman får premiere 29. august.

Til Abbey Road

Furuholmen drar neste uke til Abbey Road-studioet i London, for en session med såkalt «method recording», med pianoet fra «Lady Madonna», og mer av det faktiske utstyret som opprinnelig ble brukt under Beatles-innspillingene. Med seg har han bergensgruppa Hvitmalt Gjerde, som han håper tilfører innspillingen en ungdommelig påståelighet. Energien var noe av det viktigste med The Beatles, og vanskelig å gjenskape, mener Furuholmen.

- Min musikk blir en tidsreise til barndommen. Jeg ønsker ikke å konkurrere med The Beatles, men det er naturlig å skrive musikk som ligger tett opp til denne tida. Det blir et score i britisk 60-tallstradisjon. Jeg var født da, i motsetning til Hvitmalt Gjerde, smiler han.

Magne Furuholmen leste «Beatles» da boka kom ut i 1984.

- Den gangen ble jeg forbanna. Det var så tydelig at boka var skrevet i ettertid, og jeg reagerte på faktafeil. Da jeg kom over dette så jeg at den var en presis beskrivelse av å vokse opp i Norge på 60-tallet. Jeg kjenner meg igjen i dette med at band var det viktigste i livet.

Den ultimate utfordringen

Produsentene av «Beatles» fikk i tillegg sensasjonelt nok lov til å bruke originale Beatles-innspillinger. Noe lignende har bare skjedd ved et par anledninger før i hele verdenshistorien. - Dette er den ultimate utfordringen. Det vanskeligste å få gjort noe med, sier Johan Husvik, som har vært musical supervisor for filmselskapet Storm Rosenberg.

- The Beatles er et av de største varemerkene i verden. Det skal vanligvis ikke brukes i andre sammenhenger, forteller Husvik. Han legger til at han først ble ledd av i bransjen da han begynte å jobbe for å få med originallåtene til The Beatles. Arbeidet tok i underkant av et år. Rettighetshaverne, med Paul McCartney og Yoko Ono i spissen, skal ha sett over filmmanuset personlig. De skal også se den ferdige filmen for endelig godkjenning, uten at Husvik frykter at den kan bli stoppet i siste instans.

Skrev brev

- Det ville være umulig å fortelle denne historien uten Beatles-låter, sier Johan Husvik, som foreløpig ikke vil avsløre hvilke innspillinger de har fått bruke. - Det er flere enn én, men mindre en ti, sier han. Prisen vil han ikke ut med, men den er visst «ikke så gal som man kunne tro».

Magne Furuholmen var en døråpner for å få godkjent de gamle låtene. Han skrev brev til Paul McCartney og Yoko Ono tidlig i prosessen, der han påsto at det aldri ville blitt et a-ha uten The Beatles.

- De var symbolet på at det var mulig å få suksess, og utvikle seg videre, forklarer han. Furuholmen virker motvillig til å gi ut filmmusikken på plate, men åpner for et samarbeid med strømmingstjenesten Wimp.

Popmusikken begynner på mange måter med The Beatles, og interessen for gruppa var stor ved starten av by:Larm i går. Naustet på Youngstorget var tettpakket på den første kvelden med «Wimp Stories», med fordypning i vidt forskjellige popmusikalske emner. I Was A King, Magne Furuholmens «The Voice»-funn Tini og Atle Hammerø fra Atlanter, spilte alle de gamle Beatles-favorittene med en ny vri.

geir.rakvaag@dagsavisen.no

Powered by Labrador CMS