Kultur
Kunstsilo gjør Kristiansand til en storby
KOMMENTAR: Denne helgen åpner Kristiansands nye Kunstsilo, med Nicolai Tangens samling som hovedattraksjon. Den spektakulære arkitekturen setter byen på kartet.
Kunstsilo i Kristiansand.
Alan Williams Photography
KRISTIANSAND (Dagsavisen): Det er veldig enkelt å mobilisere masse entusiasme for Kunstsilo. Det er et spektakulært bygg som vil begeistre en hel verden. I møtet med det flotte interiøret synes den heftige debatten som splittet Kristiansand før kommunevalget i 2019, som merkverdig og uforståelig. Konflikten er uansett historie. Den kompromissløse motstanden er erstattet av positive oppslag i internasjonal presse: Det var flere utenlandske enn norske journalister under pressevisningen onsdag.
Ledelsen regner med enormt store besøkstall. Forventningen kan forklares med en direktør, Reidar Fuglestad, som ble hentet fra publikumsmagneten Dyreparken og en styreleder, Stein Olav Henrichsen, som var direktør for Munchmuseet da de økte publikumstallet fra 100 000 til 1,4 millioner etter innflyttingen i Bjørvika i 2021. Forventningene er urealistiske, sier folk med en mer nøktern virkelighetsforståelse.
Tanken er at Kunstsiloens arkitektoniske kvaliteter skal gjøre Kristiansand til et internasjonalt reisemål. Arkitekturturisme er en voksende trend, og bygget har så spektakulære kvaliteter at mange sikkert vil bli fristet til å ta turen. Kunstsiloen er en kantete, men vakker bygning. Interiøret er spektakulært, og restauranten i niende etasje har fantastisk utsikt. Kunsten er også bra. Beliggenheten på bryggekanten på Odderøya, ved siden av den karakteristisk bølgende fasaden på Kilden kulturhus, gir bygget en sentral posisjon i Kristiansands selvbilde – selv om museumsbygget ligger i utkanten av sentrum. Lokalt kalles sundet museet ligger ved for «Timanni», etter tiden da det var militært område og ti mann ble beordret å hoppe i sjøen samtidig.
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP