Kultur

Kunstnere på flukt

Kunstnerne som er representert på Nitjas «Inspire Art Award» på Lillestrøm, har alle vært gjennom traumatiske opplevelser knyttet til krig og konflikt.

nitja
Ukrainske Daria Pugachova er den av Nitja-utstillingens deltagere som speiler den konflikten nordmenn flest kjenner best. Her foran Fredspalasset i Haag.
Publisert Sist oppdatert

LILLESTRØM (Dagsavisen): Da jeg var på Nitja og møtte kunstnerne bak «Inspire Art Award», måtte jeg undre meg over det enkle faktum at alle jeg møtte smilte til meg. Selv om de fem nominerte kunstnerne til har vært gjennom traumatiske opplevelser knyttet til krig og konflikt, delte de en glede over livet som berørte noe av det dypest menneskelige i meg.

For mange med tilsvarende erfaringer, ender slike historier i død og fordervelse. Eller i livslange traumer. Men overlever du er det også mulig å bearbeide og bruke erfaringene til aktiv protest og kommunikasjon med andre mennesker. Slik kunstnere kan når de bruker egne og andres historier til å skape kunst som beveger. Så hva får vi se? En fotoinstallasjon med fotografier og papirer fra en koffert etter en onkel som ble drept i krig. Fem scener fra et dukketeater om institusjonell vold. En meditativ installasjon om minnene fra en førkrigstilstand. En installasjon med slitte sko og jorden barnesoldatene kunne ha tråkket på. Og en glassboks dekket av skrift med påminnelsen om at Ukraina er i krig. Uttrykkene i utstillingen spenner vidt og gir ulike innganger til de menneskelige erfaringene kriger ødelegger.

«Inspire Art Award» er initiert av Institutt for fredsforskning PRIO (The Peace Research Institute Oslo), i samarbeid med Nitja senter for samtidskunst og flere internasjonale aktører. Prisen og utstillingen springer ut av et internasjonalt og tverrfaglig forskningsprosjekt som retter oppmerksomhet mot kunstneriske praksiser i krig og voldelig konflikt.

Hei!
Du må ha eit aktivt abonnement for å lesa vidare.

2 måneder
20 kr

20,-

KJØP

Powered by Labrador CMS