Kultur
Kunsten å velge kunsten
Sceneversjonen av Edy Poppys roman «Iggy» fletter kunst og personlig liv sammen.
Blaue & Poppy, eller Edy Poppy og Julian Blaue, på Det Norske Teatrets scene under forestillingen basert på Poppys nye roman Iggy.
Eivind Bjørnevåg Helgeland
Hvis du tar heisen fem etasjer opp til Det Norske Teatrets Scene 3, og likevel synker dypt ned i menneskets indre landskap, er det mest sannsynlig den prisvinnende performance-duoen Blaue & Poppy som venter på scenen. Julian Blaue og Edy Poppy er partnere både i livet og på scenen. Med sitt unike uttrykk og sin ærlige kommunikasjonsstil, tar de oss med på en indre reise hvor kunst og personlig liv flettes sammen på en nesten urovekkende måte.
«Iggy – virkeligheten slår tilbake» (Det Norske Teatret 24. august) er basert på Edy Poppys roman «Iggy», som ble utgitt i år og fikk gode kritikker. «Iggy – virkeligheten slår tilbake» er regissert av Julian Blaue og fremføres av begge. Det handler om Edy, hennes tre partnere og en abort. Blaue spiller alle mannlige roller, inkludert seg selv, mens Poppy inntar hovedrollen.
Blaue & Poppy skaper et fortettet rom der kunst og virkelighet ikke bare speiler hverandre, men griper inn i hverandre på måter som utvisker grensene mellom personlige erfaringer og kunstnerisk uttrykk. Forestillingen har en minimalistisk tilnærming som vekker assosiasjoner til «det fattige teater» av den polsk teaterregissøren og -teoretikeren Jerzy Grotowski, hvor fokus på skuespillerens kropp og uttrykk blir sentralt. Scenografien reduseres til et minimum: i dette tilfellet en lampe, et bord med potetgull, datamaskin, en flaske øl, hatter, en blomst. Med andre ord ligner dette på en mer eller mindre vanlig opplesning på en scene. Men bak dem på stort lerret, er det bilder som tar opp motiver fra romanen: et bind, et fly som krasjer, et Cupido-blad, en marsipangris. Et krasj mellom det kjente og det outrerte.
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP