Kultur
Inn for landing med alle følelser i behold
Det er en del turbulens underveis i Den Nationale Scenes nye musikal «Come From Away», men landingen er både følelsesspekket og spektakulær.
«Come From Away» på Den Nationale Scene er en forrykende musikal om flere tusen som strandet i en canadisk småby da terroren traff USA 11. semptember.
Sebastian Dalseide
BERGEN (Dagsavisen): Det er når verden ser som svartest ut at mennesker virkelig evner å vise hvilket lys som bor i dem. Det er kort og godt essensen i forestillingen «Come From Away», som nå settes opp på Den Nationale Scene av den svenske regissøren Markus Virta. Nylig var Virta i Norge og Bergen med musikalen «The Assassins», og nå er han tilbake med en ambisiøs og denne gangen svært moderne musikal, med handling hentet fra en nær fortid de fleste av oss kan relatere til. Igjen turnerer han et stort ensemble, hele 12 i tallet, som sammen med orkesteret virkelig får kjørt seg i et virvar av roller og handlingstråder.
Det kan høres ut som en farse, men det er det ikke selv om de mange og raske skiftene er inspirert av komediesjangeren. Snarere dyrker «Come From Away» livsgleden med et av de dystreste baktepper man kan tenke seg. 11. september vil for all overskuelig ettertid være en svart dato. Tre fly ble med vilje styrtet inn i to av USAs viktigste institusjoner, Pentagon og tvillingtårnene World Trade Center. Om bord i et fjerde fly lykkes mannskap og besetning med livet som innsats å forstyrre terroristene i den grad at de ikke nådde sitt mål idet flyet styrtet på et jorde i Pennsylvania. Men hva med alle de andre flyene som var over eller på vei til USA i de uoversiktlige timene da terroralarmen gikk og luftrommet ble stengt? Jo de ble omdirigert, blant annet til Gander.
Hvor sier du? Slå det opp, og du finner et tettsted på Newfoundland i Canada med et innbyggertall på størrelse med Sunndalsøra eller Florø. I løpet av noen timer vokste befolkningen til det dobbelte etter hvert som den ene jumbojeten etter den andre landet på den gamle stripen der flyene i pionertiden stanset på ruten mellom London og New York for å fulle drivstoff. Som det sies i stykket, dette var det første stedet på amerikansk jord at The Beatles satte sine føtter. Men denne dagen i 2001 var naturlig nok verken innbyggerne i Gander eller flypassasjerer forberedt på.
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP