Kultur

Ingen av kunstnerne i utstillingen «Avbrutte liv» overlevde andre verdenskrig

HL-senterets utstilling om jødiske kunstnere som ikke fikk fullført sin karriere fordi de ble drept av nazistene, er både interessant og betagende. I teorien.

«Avbrutte liv», HL-senteret
Georg W. Fossums bilde av fangeskipet Donau innleder HL-senterets utstilling om jødiske kunstnere som ble drept under andre verdenskrig.
Publisert Sist oppdatert

«Avbrutte liv» er en (nett-)utstilling der de tragiske skjebnene står i kø. Talentene blant de jødiske kunstnerne var mange og ulikeartede: Én var elev av avantgarde-komponisten Arnold Schönberg, en annen spilte trollmannen i den legendariske filmen «Der Blaue Engel» (1930), sammen med stjernen Marlene Dietrich. En tredje hadde bånd til den banebrytende, funksjonalistiske Bauhaus-bevegelsen. En fjerde var niesen til komponisten Gustav Mahler. Og «vår egen» Ruth Maier kunne blitt både forfatter, skuespiller og billedkunstner. I stedet ble hun drept 22 år gammel.

Ingen av de 15 kunstnerne som presenteres i utstillingen på HL-senteret på Bygdøy i Oslo overlevde andre verdenskrig. Fem av dem er norske, alle var jødiske, og de fleste ble myrdet i nazistenes konsentrasjonsleirer. Den schlesiske kunstneren Heinrich Tischler er ett av unntakene. Han døde av utmattelse allerede 16. desember 1938, nesten ett år før krigen brøt ut. Etter nazistenes novemberpogromer, også kjent som «krystallnatten» mellom 9. og 10. november 1938, ble han internert i konsentrasjonsleiren Buchenwald. Der ble han utsatt for så harde forhørsmetoder at han døde av senskader etter at han var blitt løslatt. Da var han over 40 år gammel, og var godt etablert som billedkunstner, blant annet med tegninger i samme stil og med samme engasjement som Käthe Kollwitz.

«Krystallnatten» fikk også betydning for Ruth Maier. Hun fylte 18 år den dagen. Selv om hun levde i en assimilert, ikke-religiøs familie i Wien, ble hun stadig mer bevisst et jødisk «vi». Året etter flyktet hun via England til Norge. Tre år senere, 24. november 1942, ble Ruth Maier arrestert og brakt om bord på lasteskipet DS Donau i Oslo, sammen med 531 andre, norske jøder. 1. desember ankom hun Auschwitz, der hun umiddelbart ble sendt i gasskammeret og myrdet.

Hei!
Du må ha eit aktivt abonnement for å lesa vidare.

2 måneder
20 kr

20,-

KJØP

Powered by Labrador CMS