Kultur
Imponerende og intrikat fra Lars Saabye Christensen
Lars Saabye Christensens nye roman «Vrakeren» krever oppmerksomhet, men velsigner enhver leser med språklig oppvåkning.
Lars Saabye Christensens nye roman «Vrakeren» har selvbiografiske trekk, og handling fra forfatterens gamle nabolag samt Paris.
Tobias Schildmann Mandt
«Vrakeren» er en roman, men kan også kalles en fiksjonskledd biografi som hele veien reflekterer over biografiens og erindringens utfordringer. Den er pakket inn i en thrilleraktig atmosfære som fører tanken til Maigret og Georges Simenon. I alle fall i åpningen, som byr på en forfølgelsesscene fra Paris. Etter hvert vokser det fram en komplisert historie med røtter i Gabels gate 19 på Skillebekk. Også kjent som leiligheten der forfatteren selv, Lars Saabye Christensen vokste opp.
Rett overfor denne leiligheten ligger Gabelshus hotell, som også blir en viktig scene for møter, samtaler og hemmelig overvåking. Sentralt i romanen står to menn, som forfølger hverandre gjennom de mange sidene. Den ene er forfatteren Jørgen Ribe som bor i Gabels gate. Den andre er mannen som strever med å skrive hans biografi. De har begge sine sår, merker og hemmeligheter som avsløres og tildekkes gjennom en langsom opprulling av Jørgen Ribes livshistorie.
Det er mye å glede seg over for enhver pasjonert leser av den unike litterære begavelsen fra Skillebekk, Lars Saabye Christensen, som i høst fyller 70 år. Å bevege seg inn i boka kaller raskt på gjenkjennelsens gleder. Disse rommene har man vært i tidligere. For «Vrakeren» er stappfull av Lars Saabye Christensen på sitt beste, men også litt av hans nestbeste. Til tider blir romanen på 690 sider i overkant omstendelig, og kanskje litt gjentakende. Derfor er det vanskelig å plassere den blant hans aller beste.
2 måneder
20 kr
20,-
KJØP